Genom att roota telefonen får du tillgång till mobilens kärna, vilket gör att du kan använda din telefon till nästan vad som helst. Rent tekniskt. Har du kört någon Linux-distribution tidigare och skrivit in ”su” eller ”sudo” i terminalen så känner du till så kallad "Root access". Att få den här typen av access på telefonen är dock något som är snäppet krångligare än att bara sätta in en usb-sticka i datorn och skriva in något kommando. Men när root-processen är genomförd kommer du slutligen känna dig som en ytterst nöjd användare.

High risk…
Det finns dock ett par risker med att roota mobilen, risker som du bör ha i åtanke innan du låser upp utvecklarinställningar och aktiverar usb-debug. För att få tillgång till root så måste du först låsa upp din telefons bootloader. Oftast brukar inte telefontillverkare eller operatörer uppskatta detta, så du bör vara medveten om att garantin försvinner. Innan du kastar dig in i rootandets underbara värld så bör du kolla upp vad just din operatör eller mobiltillverkare tycker om upplåsning av bootloadern. Om du skulle behöva utnyttja garantin, eller sälja din Android vidare, så går det att låsa bootloadern och unroota telefonen.

 
Den andra risken är aningen mer extrem och ångestframkallande. Om något går snett under själva root-processen, om du t ex försöker roota telefonen med fel filer eller om du är allmänt vårdslös med kommandona, så kan din telefon brickas. Eller låsas, som man kan kalla det på svenska. Antingen så fastnar telefonen i boot-läge och vägrar starta operativsystemet, eller så vägrar den starta över huvud taget. Lite som att flasha om bios på datorns moderkort. Men så länge du tar ett steg i taget, är försiktig och vet vilken telefonmodell du har så kommer det inte vara någon fara.


Död telefon = ledsen ägare

… High Reward
Men varför ska du då roota din telefon? Kort sagt så låser du upp telefonens fulla potential. Genom att roota mobilen och ladda ner ett gäng appar som behöver komma åt telefonens systeminställningar kan du göra luren snabbare, få mer batteritid och utnyttja möjligheten att göra en backup på hela din telefon. För att nämna några saker.

Appar som Tasker och Titanium Backup, och många fler, går att ladda ner från Play Store även om du inte har en rootad telefon. Men genom att ge dessa appar tillgång till systeminställningarna på telefonen så ger du apparna oändliga möjligheter. Nästan i alla fall. Titanium Backup låter dig spara hela din telefon på valfri plats. Inställningar, bilder, samtalslistor, sms, appar och allt annat som du har på din telefon kan du spara. Detta är väldigt smidigt om du vill börja experimentera med din mobil, då du kan återställa luren helt om du inte blir nöjd.

Tasker är en väldigt smart app som blir betydligt mer användbar när den får tillgång till root. Vanligtvis kan du ställa in så att ljudlös-profilen aktiveras när telefonen ligger med skärmen nedåt. Eller att starta Spotify så fort ett par hörlurar kopplas in. Men när appen är installerad på en enhet med roottillgäng öppnas alla möjliga dörrar. Du kan då ställa in klockhastigheter på cpu:n när vissa appar startas. Detta kan vara användbart om du inte vill att mindre krävande appar ska få processorn att arbeta onödigt mycket, vilket i sin tur ger dig mer batteritid.

Modifiera mera
Android är utan tvekan det mest anpassningsbara mobila operativsystemet på marknaden. Även om du inte kör en rootad Android-lur så kan du ladda ner nya teman, hemskärmsappar och ikonpaket för att fräscha upp gränssnittet och göra din telefon mer personlig. Men för att få extra möjligheter när det gäller att anpassa Androidgränssnittet så gäller det att installera någon modifierad version av Android.

Genom att låsa upp bootloadern får du möjlighet att installera, eller flasha, modifierade versioner av Android på din telefon. För att göra detta behöver du inte ha tillgång till root, men majoriteten av de custom roms som cirkulerar på nätet ger dig root-tillgång. Cyanogenmod, Paranoid Android och AOKP och Pac Rom är några av de störta romversionerna som cirkulerar på nätet. Dessa ger dig tillgång till de senaste funktionerna som du hittar i den senaste versionen av Android, samt ett gäng andra funktioner som är exklusiva för just den romversionen. Vi kommer senare i veckan gå igenom ett par custom roms och se mer konkret vad de har att erbjuda.


Håll utkiksajten resten av veckan för att få mer information om dessa rommar. 

Har du en relativt ny mobiltelefon som har fått en uppdatering till Android 4.4.2, så finns det inte någon större anledning att börja köra någon custom rom. Men det finns fortfarande väldigt många telefoner som fortfarande inte har fått någon uppdatering till den senaste versionen av Android. Detta på grund av att mobiltillverkare hellre fokuserar på att utveckla Androidversioner till nyare och kommande modeller. Det är inget fel med det, egentligen, men har du en telefon som är äldre än 1,5 år så har du troligtvis sedan länge gett upp med att hoppas på någon uppdatering till Android. Det är här custom roms blir riktigt användbara och ger dig de senaste funktionerna som Android 4.4.2 erbjuder. Detta samtidigt som du praktiskt taget får en ny telefon med nytt och fräscht gränssnitt.

Äventyret börjar nu
Vi kommer fortsätta på root-spåret hela veckan om tipsa om olika custom roms och vad de har för fördelar. Det är lite utav en djungel där ute, men förhoppningsvis ska vi kunna hjälpa dig hitta den perfekta Androidupplevelsen just för dig.