Mer från Roota Androiden-specialen hittar du här:
Roota Androiden: Lås upp din telefons fulla potential


Steg 0: Spara allt. Allt.
Genom att låsa upp bootloadern och roota så kommer du rensa hela din enhet. Har du saker på plattan som du vill spara så bör du spendera några minuter med att göra detta. Använd appar som Helium eller Super Backup för att spara det du vill ha kvar.

Steg 1: Amen hallå! Vad är det för enhet jag har?!
Det första steget är att ta reda på vilken enhet du håller i handen. En Samsung Galaxy S4 finns i flera olika modeller och beroende på vilket land du köpt telefonen i och vilken operatör du har. Oftast är det inte svårare än att gå in i inställningar, klicka på Om Enheten och sedan se vad det är för enhet du har. I denna guide har vi gjort det ganska enkelt för oss och kör en wi-fi-version av Nexus 7 från 2013. Om du vill roota din Nexus 7 med 4g, eller någon helt annan enhet, så måste du ladda ner andra rootfiler till just den enheten.

Steg 2: Felsökning pågår
För att förbereda din enhet för att låsas upp och rootas så måste du först låsa upp utvecklaralternativ. Detta gör du genom att gå in på Om Enheten och sedan klicka sju gånger på version. Grattis! Du är nu utvecklare. När du fått det meddelandet så klickar du tillbaka och ser att ytterligare en flik har dykt upp. Klicka in på Utvecklaralternativ och kryssa i USB-felsökning. Nu kan vi sätta igång rootandet!
 

Steg 3: Hoppa över till datorn
Nu är det dags att förbereda datorn att äntra din Nexus 7. Det du behöver är drivrutiner så att din dator kan prata med plattan. Klicka här för att ladda ner hela utvecklingspaketet med drivrutiner och allt du behöver för att roota, eller utveckla appar till, din Android. Annars kan du göra det enkelt för dig och endast ladda ner de filer du behöver i detta paket: Platform Tools.zip.

Steg 4: Mer fil tack
Nu har du verktygen för att roota din surfplatta. Nu behöver du bara ha installationsfilerna. Först behöver du ett program som låter dig komma åt din enhets filer utan att du behöver ta dig in i operativsystemet. Tänk Bios fast till din surfplatta. Det finns två stycken att välja mellan. TWRP eller Clockwork. TWRP har ett mer lättanvänt gränssnitt och kommer med ett gäng smidiga funktioner, så vi kör på det. Länk till TWRP hittar du här: Ladda ner TWRP.

Till sist behöver vi ha själva programmet som ger dig tillgång till root. Vi använder oss utav utvecklaren Chainfires SuperSu. SuperSu hittar du här: Chainfire.eu.

Fotnot. Som vi nämnde tidigare så är dessa root-filer till just den senaste wi-fi-versionen av Nexus 7 och kommer endast fungera på den enheten. Men om du har en annan enhet så kan du Googla på "CF-auto-root" och just din enhet för att hitta rätt filer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning