Ordentligt bygge
En aluminiumram och två glasskivor håller telefonens insida på plats. Trots att skärmen har växt med 0,2 tum så har inte telefonen blivit allt för mycket större jämfört med föregångaren. Z2 är endast två millimeter längre än Z1 och väger några gram mindre. Telefonen är dock långt ifrån otymplig. Z2 ligger väldigt bra i handen och känns solid.

Precis som alla andra Xperia Z-enheter är även Z2 vattentät med IP58-klassning, vilket betyder att du kan hålla telefonen under med 1 meters djup i 30 minuter utan att vara orolig för vattenskador. Det går fortfarande inte att använda skärmen när telefonen är under ytan, så det finns ingen större anledning att hålla Z2 under vatten så pass länge. Vi nöjer oss med att vi inte behöver vara rädd för att den ska få vattenskador om den trillar i vattnet. Sedan är det ett väldigt stort plus att vi kan skölja av luren under kranen då glaset på baksidan är ganska duktigt på att roffa åt sig fingeravtryck.

Xperia Z2 känns som en premiumtelefon. Aluminiumramen tillsammans med glasskivorna gör att mobilen helt enkelt känns lyxig, vilket är något vi saknar hos många andra topptelefoner. Vi förväntar oss en viss grad av premiumkänsla när vi testar topptelefoner i den här prisklassen.

Funktionspäckad kamera
På mobilkamerafronten bär Nokia kronan, men Sony står säkert på andraplats med Exmor-sensorn som sitter på Z-telefonerna. Kameran kan ta bilder med 20,7 megapixlars upplösning. Dock får du bara tillgång till 20,7 MP-upplösningen när du tar kort i manuellt läge. Precis som med Z1 kan du endast ta bilder med 8 megapixlar i det smarta autoläget. Men oavsett vilket läge du använder så kan du ta riktigt bra bilder med Z2. Och om du vet vad du håller på med och använder det manuella läget kan bilderna bli ännu bättre.

Precis som tidigare skickar Sony med ett gäng kameraappar som du kommer åt via den vanliga standardappen för att knäppa kort. Du kan enkelt lägga till diverse effekter och filter för att göra bilder säregna. Sedan finns givetvis den underhållande AR-funktionen som kan liva upp bilder om det blir för dålig stämning. Kortlivad underhållning, men ändå underhållning. Sedan kan du ladda ner andra appar som du kan använda direkt med kameran. Bland annat finns Vine och Camscanner tillgängliga, vilket kan göra livet lättare.


Bild nr 1 är tagen i det manuella läget. Andra i Superiour Auto. Behöver du ta en snabb miljöbild så kommer Z2 leverera. Klicka på bilderna för att se dem med högre upplösning. 

Sony Xperia Z2 D6503

Bästa pris just nu: 3775 kr

Fakta

Pris: 5 800kr
Tillverkare: Sony, http://www.sony.se/
Skärm: 5,2 tum IPS-LCD, 1 920 x 1 080 pixlar, 424 ppi
Mått: 146.8 x 73.3 x 8.2 mm
Vikt: 163 gram
Minne: 16 GB inbyggt, 3 GB RAM
Kamera: 20,7 mp bak, 2,2 mp fram
Systemkrets: Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801
Processor: 4 x Krait 400, 2,3 GHz
Grafik: Adreno 330, 578 MHz
Batteri: 3 200 mAh
OS: Android 4.4.2,
Övrigt: nfc, bluetooth 4.0, kan filma med 4k-upplösning, IP58, mikro sd-läsare, stereohögtalare,