Nödvändigt gränssnitt
Som vanligt håller Sony gränssnittet sparsmakat. Företaget skickar med en lagom mängd förinstallerade appar och känner du att du vill ha fler Sony-märkta appar kan du hoppa över till Sony Select och gräva runt i det biblioteket.

Sveper du ner från toppen av skärmen kommer du till aviseringsfältet och snabbinställningar. Du kan själv välja vilka inställningar som ska finnas lättillgängliga under snabbinställningar. Gränssnittet är sparsmakat och långt ifrån överflödigt som till exempel Samsungs Touchwiz kan vara.

När det kommer till smidiga funktioner lyckas Z2 imponera. Batteriet ligger numera på 3 200 mAh, vilket räcker i ungefär ett dygn vid vanlig användning. Behöver du spara batteri så kan du aktivera Stamina-läget och få ut betydligt fler timmar med mobiltelefonen. Staminaläget är så pass bra och smidigt att vi hade det aktivt under hela vår tid med enheten.

Sony har gjort det igen. Även om skillnaderna mellan Z1 och Z2 är få så lyckas vi ändå bli riktigt imponerade av Sonys nya flaggskepp. Smidiga funktioner som låter oss låsa upp telefonen genom att knacka på skärmen, batterisparläge som gör att vi kan använda luren under längre perioder och en kamera som kan avfyra 60 bilder på en sekund så att du kan välja den bästa. Med Xperia Z2 har Sony än en gång överträffat sig själva.


Massvis med tillbehör. De som köper en Xperia Z2 direkt vid release kommer få med fitnessbandet Smartband. Sedan finns det fler tillbehör i form av ordentligt headset, stereomikrofon och laddningsdocka. 


+ Batteritid
+ Vattentät
+ Topprestanda
+ Stereohögtalare

- Baksidan drar åt sig fingeravtryck

=
Sony har gjort det igen. Även om företaget har tagit babysteps när det gäller förbättringar så är det ändå babysteps i helt rätt riktning. Xperia Z2 är den bästa telefonen på marknaden just nu.

Betyg:
Prestanda: 9
Design/form: 10
Funktioner: 10
Användarvänlighet: 10
Prisvärde: 9

Sony Xperia Z2 D6503

Bästa pris just nu: 3775 kr

Fakta

Pris: 5 800kr
Tillverkare: Sony, http://www.sony.se/
Skärm: 5,2 tum IPS-LCD, 1 920 x 1 080 pixlar, 424 ppi
Mått: 146.8 x 73.3 x 8.2 mm
Vikt: 163 gram
Minne: 16 GB inbyggt, 3 GB RAM
Kamera: 20,7 mp bak, 2,2 mp fram
Systemkrets: Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801
Processor: 4 x Krait 400, 2,3 GHz
Grafik: Adreno 330, 578 MHz
Batteri: 3 200 mAh
OS: Android 4.4.2,
Övrigt: nfc, bluetooth 4.0, kan filma med 4k-upplösning, IP58, mikro sd-läsare, stereohögtalare,