Även om många konsumenter idag förlitar sig helt på mobiltelefonens inbyggda kamera finns det för många gott om anledningar att satsa på en riktig videokamera. Men tillverkarna känner flåset i nacken och verkar anstränga sig för att hitta på nya roliga funktioner i sina produkter, som i det här fallet Panasonic med sin HC-W850.

Tungrott gränssnitt
Den flashiga nyheten är här den bakåtvända kameran bredvid skärmen, vilken ger en del roliga möjligheter då du kan filma ditt eget ansikte samtidigt som du filmar huvudmotivet. Det extra objektivet kan vridas i sid- och höjdled, och filmen läggs in i en ruta i huvudmotivet. Det finns tyvärr ingen möjlighet att separera de två videofilerna i efterhand, det hade varit önskvärt att överlåta mixningen till filmaren själv i stället för att de som nu sparas i en enda fil. Bortsett från valet av en stor eller liten bild-i-bild finns det heller inga inställningar att göra när det gäller den sekundära kameran, vilket naturligtvis är en brist.

Från mobilmarknaden kommer också tanken om att alla inställningar ska göras via en touchskärm, något Panasonic tagit till sig fullt ut. För att detta ska vara effektiv krävs dock ett genomtänkt menysystem och en väldigt responsiv skärm, vilket inte är fallet. Det är stundtals riktigt krångligt att hitta rätt inställningar, och här finns det en hel del för tillverkaren att göra.

Sköna bilder
HC-W850 erbjuder flera olika inspelningslägen. Utöver helautomatiken finns ett halvautomatiskt läge samt ett där du har större kontroll över sådant som bländare, slutarhastighet och vitbalans. Det senare sköts antingen med en liten ratt längst fram på kameran eller via touchskärmen, där det senare som redan nämnts inte fungerar klockrent. Den optiska zoomen på 20x är däremot smidig att använda, och den inbyggda bildstabiliseringen är mycket effektiv.

Filmerna sparas som antingen AVCHD- eller MP4-filer. För båda är den maximala upplösningen 1080/50p, däremot ger MP4 betydligt högre bithastighet. CMOS-sensorn ger mycket fina filmer, med bra flyt och härligt tryck i färgerna. Kameran klarar sig bra även i sämre ljusförhållanden, med lågt brus och godkända färger även här.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 7 990 kronor
Sensor: CMOS 1/2,3” (Huvudsensor)
Max upplösning video: 1080p/50       
Inspelningsformat: AVCHD, iFrame/MP4
Zoom: 20x optisk
Mikrofon: 5.1 surround
Skärm: 3,0 tum, 461 000 punkter
Mått: 65x73x139 mm