Har du levt en tid med Xbox har du knappast kunnat undgå Forza-serien som sedan start varit en av de mest hyllade Microsofttitlarna. Framför allt de senaste två spelen i serien imponerade ordentligt, både med riktigt snygg grafik och bra kontroll, och realismen har alltid varit spelseriens styrka. Nu är Forza Motorsport 5 äntligen här för Xbox One, och visst har det hänt saker sedan sist.

I kampanjläget finns åtta olika klasser att tävla i och alla har sina underklasser med olika bilar att utforska och tävla med. För att köpa bilar behöver du antingen credits som du spelar ihop, eller tokens som du köper för riktiga pengar. Några av bilarna som finns tillgängliga för köp kan du testköra, men tyvärr inte alla.

Skön force feedback
Vi började med att tävla i Sport Compact-klassen med en BMW Series M som var förvånansvärt lättkörd till en början, något som vi snabbt upptäckte berodde på att stödhjulsfunktionerna var påkopplade från start. Kontrollen i spelet är, som vi är vana vid från föregångsversionerna i serien, riktigt bra. Till och med snäppet bättre än i Forza 4. Helt klart ett spel som går alldeles utmärkt att ratta även med den vanliga handkontrollen även om vi naturligtvis ser fram emot att köra det med riktig ratt när den typen av till­behör dyker upp. Force feedbacken är riktigt bra och känns ända ut i fingertopparna. Framför allt när vi kör småbilar som till exempel Abarth 500 Esseesse i Super mini-klassen.

Extra häftigt också att handkontrollen reagerar på om vi exempelvis kolliderar med ena sidan i en annan bil. Spelet känns realistiskt utan att vara speciellt svårt. Efter 3–4 rundor hade vi inga större bekymmer med att vinna lopp.

Det roliga börjar dock när vi börjar kämpa oss upp och skramla ihop credits nog för att utforska nya bilar. I den här klassen kostar en ny kärra mellan 50 000–60 000 credits och varje lopp som du presterar bra i genererar omkring 50 00–10 000 nya credits. Samt att du ibland får en större bonus. Men överlag tar det tid om du verkligen vill komma åt de riktigt roliga bilarna.

I Exoticklassen (Timeless Supercar) hittar vi exempelvis en av våra riktiga favoriter – McLaren F1, för 1 552 000 credits! Den dyraste bilen i spelet är Lotus E21 och om du vill köpa den med tokens får du punga ut med 350 svenska kronor. Inte helt okej. Microsoft håller dock på att se över lösningen med mikro­betalningar i Forza 5 så förhoppningsvis får vi se en prisjustering här då det är lite väl dyrt med bilar i dagsläget.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 649 kronor
Plattform: Xbox One
Utvecklare: Turn 10
Utgivare: Microsoft, www.microsoft.com