Det var inte länge sedan mobilt bredband knappt gav styrfart. Nu kan vi få svindlande 80 megabit per sekund, och mobilt bredband har blivit ett tänktbart alternativ till en fast uppkoppling.

Att välja rätt abonnemang är svårt, och vi har därför samlat tio viktiga tips. Vi har även testat vad de fyra stora operatörerna har att erbjuda, och som du ser är skillnaderna stora. Även om tekniken i grund och botten är densamma så gör olika priser det viktigt att välja rätt abonnemang för just dig och dina behov.

1 Strunta i tekniken

För några år sedan var du tvungen att välja mellan 3g- eller 4g-abonnemang, men i dag har de slagits ihop. Du kopplas automatiskt upp på det bästa alternativet. Har du inte tillgång till 4g används med andra ord de äldre 3g- eller gsm-nätet.

2 Välj rätt hårdvara

När du skaffar mobilt bredband får du ett abonnemang och ett sim-kort. Du måste också ha någon slags hårdvara, och här finns det olika alternativ:
Usb-modem är en ”pinne” som kopplas in till datorns usb-ingång. Problemet är att du bara kan surfa från en enda dator.

Vissa prylar har inbyggt mobilt bredband. Du stoppar då in sim-kortet direkt i prylen och börjar surfa. Även detta kopplar bara upp en enda pryl.

De senaste åren har fokus förflyttats till routrar för mobilt bredband. Routern ser ut och fungerar precis som en vanlig hemmarouter, men i stället för att koppla den till en nätverkskontakt stoppar du in ett sim-kort (eller usb-modem). Fördelen är att du kan använda den för flera olika prylar. Du kan alltså samtidigt surfa från datorn, mobilen och surfplattan, och hela familjen får tillgång till internet.

Det går även att använda din smart­phone som hårdvara, men det kräver en annan sorts abonnemang, och det går vi inte in på här.

3 Byt ut gamla prylar

Har du kvar ett gammalt usb-modem eller en mobilrouter? Om de är gjorda för 3g fungerar de inte i 4g-nätet. Du kan visserligen surfa men för att få högre hastigheterna måste du byta upp dig.

4 Köp färdigt paket

När du skaffar mobilt bredband har du två val: Du kan skaffa operatörernas paket med allt du behöver. Du får då välja mellan usb-modem, stationär router eller en batteri­driven minirouter för resan. Det andra alternativet är att köpa hårdvaran separat. Då måste du själv hålla koll på att allt fungerar ihop. Fråga din återförsäljare!

5 Räkna på totalkostnaden

När du skaffar mobilt bredband måste du välja bindningstid. Om du ska skaffa en router blir det som regel billigast att välja 24 månaders bindning, men det är också riskabelt. Du låser dig till en fast kostnad och om omständigheterna ändras kan du inte byta operatör. En kort bindningstid är alltid bättre.

6 Kolla kartan där du bor

Det svåraste beslutet är förstås vilken operatör du ska välja. De har olika bra täckning i olika delar av landet, och vinnaren på en plats kan vara usel på en annan. Du kan få hjälp av operatörernas täckningskartor som vi har samlat på pcforalla.se/tackningskartor.

Du kan även använda Bredbandskartan (bredbandskartan.pts.se) från Post- och telestyrelsen. Här ser du vilka operatörer som erbjuder 3g eller 4g där just du bor.

7 Testa före köp

Täckningskartorna ger inte hela sanningen. Hinder som träd, berg och husväggar kan påverka din hastighet. Det bästa sättet är att testa på exakt den plats där du tänker surfa mobilt. Många butiker erbjuder öppet köp, exempelvis Phonehouse (www.phonehouse.se).

Tänk också på att hastigheten varierar beroende på plats, och du kommer sällan upp i de hastigheter operatörerna talar om i sin reklam.
Ett sätt att öka hastigheten är att koppla in en extern antenn. Det här går att göra på vissa routrar. Läs mer på pcforalla.se/mobilantenn.

8 Välj rätt hastighet

Operatörerna skryter gärna om hastigheter på 100 Mbit/s (megabit per sekund), men det är mer än de flesta behöver. Minimikravet för högupplöst tv är exempelvis 0,5 Mbit/s och den rekommenderade hastigheten 5 Mbit/s. Minimikravet för Spotify, Sveriges Radio Play och Skype ligger på under 0,5 Mbit/s.

Har du flera prylar kopplade till samma router ökar förstås kravet, men det är lätt att stirra sig blind på just hastigheten!

9 Kolla maxtaket

Betydligt viktigare än hastigheten är maxtaket, alltså operatörernas gräns för hur mycket data du får förbruka. För dig som bara surfar och mejlar är det sällan något problem, men du som tittar på tv och lyssnar på musik lär snabbt slå i taket. Att lyssna på musik kräver ungefär 0,1 GB (gigabyte) i timmen medan webb-tv förbrukar 1 GB i timmen.

Väljer du ett budgetabonnemang som Telia Bas betyder det att du bara får titta på en Rapport-sändning i veckan, eftersom maxtaket ligger på 2 GB per månad.Vill du förbruka mer får du köpa extradata, och det är dyrt. Du får betala 35 ­kronor extra för att titta på Rapport i en halvtimme!

De senaste åren har maxtaket sänkts dramatiskt. När vi testade mobilt bredband för fyra år sedan hade varken Net1, Tele2 eller Telenor några begränsningar, men numera tillåter inga abonnemang obegränsat surfande.
Den mest tydliga försämringen står Telenor för. De har gått från 100 till 12 GB per månad. Som du ser i diagrammet ovan betyder det en ökning från 5 till över 30 kronor per gigabyte och månad!

10 Hitta alternativa abonnemang

Som du ser på sidan 40-41 finns det alternativ till standardabonnemangen. Om du bara mobilsurfar under semestern måste du inte betala dyrt hela året. Det finns kontantkort för mobilt bredband. I några fall betalar du för tid och i andra fall för data.

Förutom operatörernas egna abonnemang finns det ett antal fristående operatörer aktörer som hyr in sig på deras nätverk. De erbjuder ofta lägre priser än jättarna.

Här är våra 4 olika surftyper

Eftersom det finns många olika abonnemang visar vi de bästa valen för fyra typanvändare utifrån hur mycket data de förbrukar.

•   Småsurfaren tittar aldrig på tv via datorn utan nöjer sig med att surfa, mejla, göra bankärenden – och någon enstaka gång lyssna på musik och radio. (2 GB/mån)

•   Medelsurfaren gör samma sak som småsurfaren, men tittar även lite på film och tv. Totalt blir det två timmar i veckan framför tv:n. (10 GB/mån)

•   Storsurfaren tittar på webb-tv en timme per dag och ett par filmer i veckan. Utöver detta står Spotify eller webb-radion på nästan all vaken tid, alltså ungefär tio timmar om dagen. (100 GB/mån)

•   Familjesurfaren är en kategori som består av ett antal storsurfare. Tillsammans tittar de på tv två timmar om dagen och ser på fyra filmer i veckan. Även här spelas det musik tio timmar om dagen – fast på flera olika enheter. (200 GB/mån).