Svårt att tjäna pengar
Film2home, Voddler, Headweb och andra videotjänster har funnits länge i Sverige, men tjänsterna har tidigare haft problem att nå ut till kunderna, menar Björn Sarnold.

– Marknaden har inte funnits, tekniken har legat lite efter och kunderna har inte riktigt vetat hur det fungerar heller
 


Anders Ahl är it-konsult med många år i branschen. Han tycker att tillväxten för video on demand har varit trög under de cirka tjugo år som fenomenet har funnits.
Anders Ahl, it-konsult med många år i branschen, är skeptisk till påståendet att det skulle ha skett ett stort genombrott för video on demand – åtminstone ur affärssynpunkt.

– Det är väl egentligen först för några år sedan som det känns som att video on demand har börjat slå igenom. Men det är inte särskilt många operatörer som levererar filmtjänster som är särskilt lönsamma egentligen, så frågan är vad man menar med ett genombrott. Inte ens Netflix tjänar pengar i Europa än, konstaterar han.

– Video on demand har ju utvecklats och funnits i tjugo år nu i princip. Det har varit en ganska trög tillväxt från de första försöken med interaktivitet och olika tjänster till idag, när ett fåtal operatörer tjänar pengar på det.

Samtidigt går hela den fysiska marknaden för filmförsäljning och filmuthyrning ner drastiskt. Branschen måste hitta ett sätt att bemöta den illegala nedladdningsmarknaden, menar Anders Ahl och drar paralleller till musikbranschen och utvecklingen där.

– De tjänster som tillhandahålls idag ligger inte i paritet med vad kunderna är villiga att betala skulle jag tro.

Även Björn Sarnold tar utvecklingen inom musikbranschen som exempel och tror att en liknande utveckling är att vänta när det gäller film- och tv-tjänster.

– Idag har man ju gått över från att ladda ner musik illegalt till att streama via Spotify till exempel. På sikt kommer det bli så med video också.

Enligt Anders Ahl måste filmbranschen se över prismodellen så att det blir lönsamt att erbjuda ett legalt alternativ till de illegala nedladdningar som många ägnar sig åt.

– De legala alternativen idag, oavsett om de heter SF Anytime, Headweb, Film2Home eller Telia, brottas ju med att behöva betala alla filmstudior, teknikkostnader och rättighetskostnader, samtidigt som de ska försöka få lönsamhet på verksamheten. Det är inte så himla enkelt.

En annan utmaning för video on demand är att locka till sig de äldre och mer köpstarka tittarna, som inte är lika teknikkunniga som yngre användare.

– Den övergång som sker från att man ser film på dvd eller bluray till att man använder tjänster från oss, det är klart att det är en utmaning att få det att fungera på ett bra sätt, säger Björn Sarnold.