Mer från VOD-specialen hittar ni här: 
VOD-special: Dags att sluta fultanka


Åsikterna om vilken som var den första tv-sändningen över internet går isär, men en av de mer uppmärksammade händelserna ägde rum 1994. Då direktsände nämligen Rolling Stones en konsert via Mbone, som var ett experimentellt stamnät för datatung trafik över internet.

Sverige var också tidigt ute med att haka på tekniken för video on demand. Samma år lanserade Telia nämligen ett testprojekt som involverade ett 50-tal hushåll i Stockholmsområdet, där testpiloterna kunde titta på en handfull filmer genom en videotjänst som var baserad på telenätet.

De tidiga tester av video on demand via internet som gjordes var dock starkt begränsade av dåtidens teknik och inte minst av den låga bandbredd som gjorde att bild- och ljudkvalitet blev allt annat än bra.
 
Idag är det inte så många som använder Realplayer, men när spelaren lanserades 1995 var den en av de första mediespelarna som erbjöd streaming över internet.

Bell Atlantic, idag kända som Verizon, var tidiga med försök till video över internet, men planerna på att redan under mitten av 90-talet förse miljontals amerikaner med tv via webben, genom telefonnätet, fick skrinläggas. Ljud och bild kom förvisso fram i de tester som gjordes. Men tyvärr inte samtidigt.
– Det såg ut som en dåligt dubbad utländsk film, sade Lawrence Babbio, dåvarande vice koncernchef på Bell Atlantic, till Wall Street Journal i en intervju 1995.

Priserna var också höga. När Oracle lanserade sin internetbaserade video on demand-tjänst 1996 låg prislappen på själva boxen för ändamålet på motsvarande en bra bit över 4 000 kronor.


Björn Sarnold är teknisk chef på Film2home. Han menar att en stor utmaning är att få alla att förstå hur tjänsterna fungerar.
Pay-per-view via kabel-tv-nätet
De första betal-tv-tjänsterna använde sig istället av kabel-tv-nät och satellitmottagare. 1996 här hemma i Sverige lanserade Telia tillsammans med det som idag är Com Hem en pay-per-view-tjänst via kabel-tv-nätet som de kallade för Bio Hemma. När tjänsten lanserades låg priserna per film på mellan 29 och 49 kronor. Abonnenterna, som betalade för filmerna genom att ringa ett 020-nummer, kunde inledningsvis välja mellan två filmer som kördes flera gånger om dagen i två olika kanaler. Att utbudet på de första trevande video on demand- och near video on demand-tjänsterna var skralt berodde bland annat på juridiska problem. Det gällde nämligen för leverantörerna att få med filmbolagen på tåget.

– I början fick vi jaga rättigheter, men nu är det inget problem, och filmbolagen har anpassat sig väldigt bra till marknaden, säger Björn Sarnold, teknisk chef på Film2home.

– Idag tillgängliggörs allt material på bluray och dvd även digitalt för streaming, vilket är ett enormt framsteg och en nödvändighet för att det ska fungera, säger han.

Han menar att det egentliga genombrottet för video on demand här i Sverige kom först för några år sedan.

– Jag skulle säga att genombrottet kom när Netflix och HBO kom. Då fick folk upp ögonen för det här.