Linjärt tv-tittande
Även om videotjänsterna och dess användare blir allt fler, så tror Anders Ahl inte att det kommer att påverka det traditionella tablåstyrda tv-tittandet särskilt mycket.

– Det linjära tv-tittandet har bara gått ner marginellt. Där har det inte hänt så jättemycket de senaste tjugo åren, säger han.

– När det gäller sånt som OS eller Melodifestivalen är tittandet fortfarande väldigt stort, även om barn idag inte ägnar sig lika mycket åt linjärt tv-tittande som för kanske tio år sedan.

Det linjära och ickelinjära tittandet går ofta hand i hand med samma aktörer, menar han.

– Det finns alltid sätt att överleva för de här aktörerna. De hittar nya former att erbjuda även ickelinjärt tittande, som Com Hem gör med Tivo där du kan titta när som helst. Du får både och.

I framtiden väntar streamingtjänster där vi kan ta del av film- och tv-material i 4K-upplösning.

– Det kommer att komma mer och mer i takt med att hemelektroniken stödjer det. Idag har filmbolagen inte alltid råmaterialet för 4K tillgängligt, även om det finns vissa undantag där man idag producerar eget material i 4K, som Netflix till exempel, säger Björn Sarnold.


Tivo har funnits i femton år i USA och lanserades i Sverige i fjol. M3:s recensent Simon Arons var dock allt annat än imponerad.

Bandbredden räcker till
Trots att det handlar om stora datamängder när tittarna i hushållen i framtiden kanske kikar på en 4K-film på datorn, en annan kollar tv via surfplattan och en tredje tittar på datorn, så tror inte Björn Sarnold att det blir problem med att få bandbredden att räcka till.

– Sverige har en väldigt bra stamfiber som ligger nedgrävd och där det finns mycket plats. Flaskhalsen är i så fall kopplingsstationerna ute i hushållen.

Genom effektivare komprimeringsstandarder kan dock även 4K-material strömmas med en bandbredd som inte är mycket högre än vad som går åt för att strömma i 1080p-upplösning idag.

– Idag används främst H.264-standarden för komprimering, men när efterträdaren H.265 börjar användas kommer det bli mycket effektivare komprimering. Då räcker det med 9–10 megabit för att strömma 4K, vilket nästan är samma som krävs för 1080p idag.