Mer från VOD-specialen hittar ni här: 
VOD-special: Dags att sluta fultanka
VOD-special: Så föddes video on demand
VOD-Special: Välj rätt filmtjänst


Alternativ 1: Byt dns-server
En dns-server används för att koppa ihop domännamn med ip-adresser. För att komma åt en del streamingtjänster som annars inte fungerar här i Sverige räcker det ibland att du byter dns-server för din nätverksanslutning när du surfar. Det finns en hel del dns-servrar i USA och andra länder som är gratis att använda, men hur bra de fungerar är väldigt olika. Samtidigt är man från streamingtjänsternas sida inte sena med att spärra allt fler servrar.
 
Genom att byta dns-inställningar kan du ofta lura filmtjänster att du surfar från USA eller andra länder.

På tunlr.net kan du registrera dig för att få tillgång till en gratis amerikansk dns-server. Efter att du har skapat konto på sajten så byter du dns-server på din dator genom att gå till inställningarna för dina nätverksanslutningar i Kontrollpanelen. Klicka på Egenskaper och sedan på Internet Protocol Version 4. Längst ner i den ruta som då öppnas skriver du in 69.197.169.9 som primär dns och 192.95.16.109 som sekundär dns.

Alternativ 2: Surfa genom ip-tunnel
Du kan också lura tjänsterna genom att låta din trafik gå genom en ip-tunnel där utgången är en ip-adress belägen i något helt annat land. Nackdelen med att använda en ip-tunnel är att hastigheten blir sämre än om du använder tjänsterna direkt via din riktiga ip-adress. Black Logic, Ivacy, StrongVPN och Surfbouncer är några av de betaltjänster du kan använda för att få åtkomst till ip-adresser i andra länder. När du väl har bestämt dig för en tjänst du vill använda så konfigurerar du din Windows-maskin för ip-tunneln genom att trycka på Startknappen, skriva in vpn och välja Hantera virtuella privata nätverk. Klicka därefter på Lägg till en VPN-anslutning och fyll sedan i uppgifterna du har fått från din leverantör steg för steg.
 
Alternativ 3: Se mer med Media Hint
Netflix är en av de populäraste videotjänsterna i Sverige idag. Men utbudet på den svenska varianten av den här amerikanska filmtjänsten lämnar en del i övrigt att önska. Inte minst i jämförelse med det utbud som finns för amerikanska användare. Media Hint är ett insticksprogram för din webbläsare och kan användas både för Firefox och Chrome. Verktyget dirigerar automatiskt om trafiken för streamingtjänsterna Netflix, Pandora och Hulu genom USA-baserade proxyservrar, vilket gör att din nätåtkomst i övrigt inte påverkas av Media Hint.

Media Hint är ett insticksprogram för din webbläsare som bland annat fixar åtkomst till amerikanska Netflix.

Fotnot:
Media Hint har nu blivit en betaltjänst som kostar kring 4 dollar i månaden. Ett gratisalternativ är Chrome-tillägget ZenMate som låter dig välja mellan olika proxyservrar som står i flera olika länder. Det är snabbt och enkelt att byta mellan servrar som står i Storbritannien eller USA. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning