Första tanken kring Sony KDL-50W805B efter att vi har packat upp den ur förpackningen och monterat den är att vi frågar oss om det verkligen är rätt fjärrkontroll med till tv:n. De kända märkestillverkarna i tv-världen brukar nämligen utrusta sina smarta tv-apparater med betydligt ballare fjärrkontroller än den högst ordinära och plastiga sak som hänger med i standardutrustningen till den här tv:n. Vill du ha en fjärrkontroll med pekdon är det bara att slanta upp och betala för en sådan, för den ingår inte som standard.

Dåligt med svenska tjänster
Tack och lov är dock funktionera i tv:n betydligt smartare än dess fjärrkontroll. Stilen på ikoner och menyer känner vi igen från andra Sony-produkter så som Playstation, och tv:n kan användas för att se på tablå-tv både via kabeltv-nätet, via antenn och via parabol. Utbudet av nätbaserade filmtjänster innefattar bland annat Netflix, Vimeo, Youtube, men tyvärr saknas det appar för svenska tjänster som SVT Play och Aftonbladet/Expressen. Däremot så finns det massvis av andra appar som kan fixa allt ifrån en virtuell skärmbrasa till ip-telefoni via Skype på tv:n.

Det finns förstås också en inbyggd webbläsare att använda i tv-apparaten, men den är olidligt seg att använda med standardfjärrkontrollen. I brist på en dedikerad app för ändamålet surfade vi in på SVT Play, men det var lönlöst både att försöka navigera fram till knappen för fullskärmsuppspelning och att försöka ändra kvaliteten på de strömmande klippen.

Följ Twitterflöden
En intressant smart funktion i tv-apparaten är möjligheten att ta del av Twitter-flöden kring de program som du kikar på i det. Programmet scannar automatiskt av Twitter-flödet efter inlägg relaterade till hashtaggar som är knutna till programmen, och du kan även själv logga in på Twitter och basunera ut dina kommentarer kring det du kikar på.

Medan de medföljande manualerna är väldigt sparsmakade på innehåll för att tala om hur du använder tv:n, så är de interaktiva hjälpmenyerna för detta desto bättre. Genom frågetecknet på fjärrkontrollen kan du få upp direkthjälp för de funktioner du är i färd med att använda och det går även att bläddra till och läsa information om allt ifrån tv:ns komponenter till guider för hur du konfigurerar nätverksanslutningen och genomför kanalsökningar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Tillverkare: Sony, http://www.sony.se/ 
Cirkapris
: 9 000 kronor
Skärmstorlek: 50 tum
Typ: Led-bakgrundsbelyst lcd-tv
Storlek: 1116 x 693 x 64 mm (utan fot)
Vikt: 15 kg
Energiklass: A++
Effektförbrukning i påläge: Ingen uppgift
Effektförbrukning i standby: 0,5 W
Nätverksanslutning: Ethernet och WiFi
Anslutningar: 4 x hdmi, 2 x scart, 2 x USB, 1 x etthernetport, ¦ 1 x video/komponentvideo ( RCA-hörlursingång x 3 ), 2 x linjeingång för ljud, 1 x digital ljudutgång (optisk) , 1 x ljudutgång/hörlurar
Högtalare: 2 x 8 W
Digitaltv: DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
3D: Ja, aktiv med två glasögon inkluderade.
Ljusstyrka: Ingen uppgift
Kontrast: Ingen uppgift
Responstid: Ingen uppgift
Upplösning: 1920 x 1080