Det var länge sedan vi tappade räkningen på hur många högtalare vi har lyssnat på eller som har passerat testlabbet, och om det är något vi vet så är det att ljud är en högst subjektiv känsla. Bara för att en högtalare är tekniskt kompetent och gör mycket rätt behöver den inte vara rolig att lyssna på.

Sandwich
Aria 906 är en av Focals allra billigaste högtalare, men den kan ändå stoltsera med ett helt nyutvecklat bas-/mellanregisterelement samt diskanten från den betydligt dyrare Chorus-serien. Som material för bas/mellanregistret har man valt att använda sig av lin, i en så kallad sandwich-konstruktion. Det innebär att man i mitten har ett material som man sedan pressar ihop med ett annat på vardera sidan. I det här fallet är det alltså ett element av lin pressat mellan glasfiber.

Även diskanten har fått sig en uppfräschning och är gjord av en kombination av aluminium och magnesium. Allt för att försöka ge ett high-end ljud för så lite pengar som möjligt – och man är inte långt ifrån att lyckats med det konststycket.

Fullt ös
För att få dessa högtalare att spela optimalt ska du placera dem minst två meter ifrån varandra. Visst, det går med ett kortare avstånd men då blir det inte lika bra. Ordentligt placerade kommer du att mötas av ett fantastiskt engagerande, korrekt och detaljerat ljud, och det är fullt ös hela tiden utan att någonsin låta jobbigt eller skrikigt.

Ett bra exempel på det är när vi testade att spela låten Rammlied med gruppen Rammstein. Vi ville bara lyssna högre och högre och när vi insåg att vi inte längre kunde höra vad vi sade till varandra, trots att vi satt i samma soffa, plockade vi fram en decibelmätare och den visade då 100 decibel. Oavsett vilken musik vi spelade fick vi alltid samma resultat – vi ville lyssna mer och högre, för öronen blev helt enkelt aldrig trötta.

Däremot är högtalaren inte skonsam mot sämre inspelningar, för att inte tala om komprimerat mp3-ljud. Det hörs direkt skillnad om du spelar okomprimerad musik i form av exempelvis flac eller Wimp hifi jämfört med exempelvis mp3-filer eller Spotify.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 7 490 kronor
Tillverkare: Focal, www.focal.com
Typ
: Stativhögtalare
Princip
: 2-vägs basreflexsystem 
Element:
En 165-mm Flax bas/mellanregister och en 25-mm Al/Mg TNF inverted dome tweeter
Känslighet
: 89,5 dB
Nominell impedans: 
8 ohm
Frekvensomfång: (+/- 3 dB)
55 Hz–28 kHz
Mått:
 225 x 390 x 250 mm
Vikt: 8,5 kg/styck