Panasonic har länge dominerat marknaden med sina fantastiska plasma-skärmar men nu när den produktionen är nedlagd ligger fokusen på deras lcd-skärmar. Och vi var många som var lite oroliga att tillverkaren skulle tappa fokusen på det de var bäst på. Bilden.

Riktigt bra bild
Det märks att Panasonic börjar bli riktigt varm i kläderna nu med sina nya LCD-skärmar, bildkvalitén är, för priset, riktigt bra. Direkt ur kartong så lider den dock av ganska mycket blåstick och bilden känns lite platt och tråkig. Men det är inget unikt för just denna skärm utan är mer eller mindre standard bland alla tillverkare. Vi ställde genast skärmen i ”True Cinema” läge och omedelbart kändes bilden mer korrekt i färgerna, behagligare att titta på och med ett mycket mer naturligt flyt i panoreringarna.

Det finns massor av möjligheter för dig att själv ställa in bilden så som du själv vill ha den men lägena ”Bio” och ”True Cinema” är de överlägset bästa om du inte vill eller känner att du har kunskap att göra det själv. Givetvis är skärmen 3D kompatibel och faktum är att detta är en av de bättre skärmar vi sett med extremt lite crosstalk. Bra för dig som lätt blir trött i ögonen eller får huvudvärk av den typen av bildstörningar.

Koppla upp tv:n
Om det är något vi blir riktigt imponerade av så är det alla smarta nätverksfunktioner. Vissa kommer du kanske inte att använda så ofta men det viktigaste är att de fungerar helt ok. Vi har sett alldeles för många tillverkare som bygger in massor av funktioner utan att få dessa att fungera speciellt bra.

Wi-Fi Direct är ett smidigt sätt att koppla ihop din skärm med exempelvis din surfplatta eller annan mobil enhet utan att behöva använda en router. Mycket användbart! Panasonic har även byggt in dubbla digitala tuners. Du kan enkelt se på en kanal samtidigt som du streamar en annan till din mobila enhet eller dator, så även om ni är flera i hushållet behöver det inte bli slagsmål om tv:n. Vill du inte se programmet direkt så har du givetvis möjligheten att spela in det på ett USB minne.

Det inbyggda wifi-kortet stöder endast 2.4Ghz-bandet, och vi upplevde att det ibland kunde bli lite lagg när vi spelade upp högupplöst material via det trådlösa nätverket. Som tur finns det en ethernetport så att du kan köra trådat. Då fungerar det klanderfritt!

Den inbyggda mediaspelaren stödjer de vanligaste filformaten för både bild och ljud och något som vi ser som väldigt positivt är stödet för bluetooth Apt-X. Det gör att ljudet blir riktigt bra om du vill lyssna via ett par hörlurar eller exempelvis en bluetoothhögtalare. Ett enkelt sätt att uppgradera det förhållandevis tama ljudet som tv:n ger ifrån sig.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Modellnamn: Panasonic TX-55AS750
Tillverkare: www.panasonic.se
Pris: 16.000 kr
Typ: Smart TV med 3-D stöd (passiv)
Skärmstorlek: 55”
Teknik: LCD
Paneltyp: IPS
Upplösning: 1080p (full-hd)
Filformatstöd via USB: AVCHD 3D/Progressive, SD-VIDEO/AVI/MKV/WMV/MP4/M4v/FLV/3GPP/VRO/VOB/TS/PS, MP3/AAC/WMA Pro/FLAC/Apple Lossless/WAV, JPEG/MPO
Wi-Fi: JA
Bluetooth: Ja, Apt-X
Vikt: 19kg (utan stativ)
Bordsstativ: ingår