Under perioden 1 september 2017 till 31 augusti 2018 såldes det över 100 000 elcyklar i Sverige, vilket är en markant ökning sedan föregående år. Detta enligt paraplyorganisationen Svensk Cykel, som även fastställer att av den totala marknaden utgör elcyklar nu över 19 procent.

Vad detta beror på kan diskuteras, men att elfordonspremien var en viktig förklaring till denna explosivartade ökning är inte ett alltför avancerat antagande. Ett annat skäl är att allt fler har insett fördelarna med detta fortskaffningsmedel. Att enkelt och snabbt ta sig till och från jobbet tilltalar många, inte bara med tanke på framkomlighet.

Missa inte: Elcykel-kit – så bygger du en egen elcykel steg för steg

El-assistansen förvandlar uppförsbacken från ett jobbigt och energikrävande hinder till en lustfylld utmaning och du slipper komma fram genomsvettig till kontoret eller skolan.

Elcykelpremien borttagen

Den omdiskuterade elfordonspremien, som även innefattade elmopeder och elmotorcyklar, är numera borttagen, men intresset för produkterna är fortsatt starkt. Det märker vi inte minst på alla förfrågningar och antalet besökare som läser våra tester av just elcyklar.

Läs även: Här fyndar du elcyklar till bäst pris

Nya modeller lanseras hela tiden och det finns alternativ i alla prisklasser och för olika ändamål. Vid sidan av standardcyklar (citybike), mountainbikes och trekkingcyklar är kategorin med de så kallade hybridmodellerna bland de populäraste och det är även här vi idag ser det största utbudet. En hybridcykel är enkelt förklarat en standardmodell som har mixats med andra cykeltyper och som passar i de flesta miljöer – alltifrån stadsmiljö till terräng.

elcykel hastighet

Test av elcyklar

Vi har testat åtta för säsongen nya modeller och det skiljer en hel del mellan tillverkarnas cyklar. Integrerat eller påhängt batteri, motorstyrka, batterikapacitet och komfort är viktiga parametrar att hålla koll på när du ska köpa en sådan här dyr produkt.

Samtidigt är en elcykel extremt stöldbegärlig vilket ställer krav på exempelvis smarta lås och möjligheten att plocka med dig kontrollenheten.

På sista sidan hittar du även våra tester av tidigare modeller – som håller måttet än.