Crescent Elda

Kvalitetscykel som trivs bäst i stan

Crescent Elda

Välrenommerade Crescent har givetvis modeller och alternativ inom alla områden av elcyklar och denna gången testar vi modellen Elda. Det är en relativt billig cykel som gör anspråk på att vara en fullvärdig hybrid, men som i vårt tycke snare kvalar in i ”standard”-segmentet, trots dämpad framgaffel.

Ramen i aluminium känns en aning underdimensionerad och trots att det givetvis går att justera både styre och sadel känns den något liten. En rejäl provtur rekommenderas med andra ord innan du bestämmer dig.

Full laddning på 6 timmar

På mitten av styret finns en stor och tydlig LCD-display som visar effektläge, hastighet, batteriets laddnivå och hur lång räckvidd som finns kvar. Vid fullt laddat batteri assisterar motorn dig upp till 75 kilometer och att ladda batteriet från tomt till fullt tar cirka 6 timmar. Effektlägena är fem till antalet och de regleras via ett reglage vid vänster handtag. På höger styr du växlingen, och dessa är tio till antalet och från Shimano. Lås, stöd och skärmar ingår, men just bakskärmen i plast är riktigt ranglig och hamnar ofta ur sitt läge och lägger sig an mot hjulet. Irriterande.

Motorn, en Crescent E-going på 250 W, är monterad i vevpartiet vilket ger en låg tyngdpunkt och cykeln känns välbalanserad rakt igenom. Motorn hjälper till bra men i uppförsbackar känns den en aning klen och du får jobba lite mer än vad vi är vana vid.

Gången är tyst och Elda trivs således på slät asfalt utan alltför utmanande stigningar. Vid sidan av vägen blir det stötigt trots den dämpade framgaffeln (stålfjäder). Cykeln är även relativt tung att cykla utan el-assistens.

Omdöme

Kvalitetskänslan är på intet sätt låg, tvärtom känns den väl ihopskruvad och utrustad med välkända komponenter från ledande tillverkare. Men vi hade hoppats på lite mer tryck i tramporna, bättre fjädring och något längre räckvidd för att vara helt nöjda. Elda passar bäst i stadsmiljö helt enkelt.

Fakta Crescent Elda

Testad: Juni 2018
Mer info: Cykelkraft.se
Typ: Hybrid
Däck: 28".
Vikt: 22,5 kilo.
Räckvidd: Upp till 75 km.
Framgaffel: Dämpad, stålfjäder, låsbar
Hastighet: Max 25 km/h
Motor: Crescent E-going, mittmotor, 250 W
Växlar: Shimano Deore, 10 växlar
Bromsar: Hydrauliska skivbromsar fram/bak.
Pris: 19 099 kronor hos Cykelkraft.

plus

Hög kvalitetskänsla
Smidig och bra kontrollenhet
Går tyst

minus

Något stötig
Orkeslös motor i uppförsbackar
Räckvidden imponerar inte

Betyg 6 av 10

Crescent Elda 2018 (Elcykel) Pris vid test: 20990 kr.

Bästa pris just nu: 19999 kr