Batavus Zonar E-Go: Tystgående citybike som passar de flesta

Batavus Zonar E-Go är en stilren, om än anonym modell, som inte lär göra någon besviken. Cykeln har ett par riktigt tunna däck och rullar lätt på asfalt. Däremot uppträder den mer oroligt på sämre underlag. Det är på vanliga vägar Batavus Zonar E-Go hör hemma.

Batavus Zonar E-Go elcykel test

Drivlinan kommer från Yamaha, med en smidigt placerad mittmotor på 250 watt, batteri samt tillhörande kontrollpanel. Funktionerna styrs med hjälp av knappar placerade på vänstra delen av styret, och det är här du väljer hur mycket hjälp du ska få av elmotorn. Via knapparna bläddrar du även i färddatorn, och du kan välja funktioner som hastighet, räckvidd och information om hur mycket motorn jobbar i realtid.

Räckvidden ligger på runt en mil

Batteriet är låsbart och kan enkelt tas med, men det kan även sitta kvar under laddning om du föredrar detta. Att ladda batteriet från tomt till fullt tar cirka 3,5 timmar och ger då en räckvidd på upp till 110 kilometer. Fullt tillräckligt för de flesta av oss.

Sittställningen är något framåtlutad, men med hjälp av den justerbara styrramen går det att få en mer upprätt placering. Riktigt bra!

Batavus Zonar E-Go elcykel test
Stor och tydlig display.

De hydrauliska skivbromsarna nyper till riktigt bra utan större ansträngning och växelreglaget sitter bra placerat under det högra handtaget. Växlarna är väl avvägda i form av utväxling, men är mindre träffsäkra mellan lägena och systemet slentrianväxlar ett antal gånger under testperioden.

I övrigt är det en riktigt behaglig modell som är bekväm, och som känns stabil och trygg även i riktigt höga farter. Och maken till tyst gång har vi sällan stött på. Inget skrammel, knappt noterbart däckljud samt bromsar som arbetar effektivt.

Omdöme

Som pendlarcykel är Batavus Zonar E-Go klockren. Den tysta gången ger en stjärna i kanten och överlag känns cykeln välkonstruerad. Växelsystemets svårighet att alltid hitta rätt ger oss emellertid en del huvudbry, något vi misstänker är specifikt för just vårt testexemplar, men väl värt att nämna om du är spekulant.

Fakta Batavus Zonar E-Go

Testad: April 2019
Typ: Citybike
Tillverkare: Batavus
Mer info: Elcykelvaruhuset
Däck: 28"
Vikt: 20,5 kilo
Räckvidd: Upp till 110 km
Framgaffel: Odämpad
Hastighet: Max 25 km/h
Motor: Yamaha PW-serie 250W, mittmotor
Motor vridmoment: 70 Nm
Växlar: Shimano Deore, 9 vxl
Bromsar: Hydrauliska skivbromsar fram/bak
Rek. pris: 23 390 kronor
Pris: 23 390 kronor hos Elcykelvaruhuset.

plus

Bra pris.
Lättcyklad även utan assistans.
Drivlinan.

minus

Krånglande växlar.
Enkel färddator.

Betyg 6 av 10

Batavus Zonar E-go 2018 (Elcykel) Pris vid test: 20990 kr.

Bästa pris just nu: 25990 kr