BMC Alpenchallenge AMP City One: Stilren och exklusiv stadscykel

Bästa elcykel test: BMC Alpenchallenge AMP City One

Att Alpenchallenge AMP City One från BMC är ett kvalitetsbygge rakt igenom råder det ingen tvekan om. Här har man inte sparat in på någonting utan valt komponenter med största möjliga precision. Och detta är något som återspeglas både när det gäller helhetsintryck och prislapp.

Sober och elegant men ändå sportig – så vill vi sammanfatta de första intrycken cykeln förmedlar vid en första anblick. Både ram och gaffel är tillverkade av kolfiber, vilket resulterar i en extremt låg totalvikt och lamporna är integrerade både fram- och baktill. En kolfiberram kostar som bekant lite mer än en aluminiumram, men är i gengäld starkare, lättare och styvare.

Trivs bäst i stan

AMP City One är en utpräglad citymodell utan fjädring och den trivs som fisken i vattnet på slät asfalt. Den vridstyva konstruktionen svarar snabbt och resolut i tvära kurvor och responsen från underlaget förmedlas direkt utan filtrering. Med andra ord – riktigt underhållande! På sämre underlag är upplevelsen däremot inte lika roande. Känslan av varje ojämnhet i vägen är påtaglig, trots att cykeln utrustats med något bredare däck än sportversionen av samma modell.

BMC Alpenchallenge AMP City One
Liten, men ändå tydlig display.

Kontrollpanelen är placerad centralt på höger sida av styret medan själva reglagen sitter på insidan av vänster handtag. Med dessa väljer du normalt assistansnivå (Eco, Normal samt High) eller bläddrar i menyn. Även på själva kontrollenheten finns en knapp som används för att bläddra med i färddatorn. Trycks denna knapp in lite längre visas en undermeny där du kan nollställa trippmätaren, ställa in klockan, välja språk samt tända och släcka lyset. Displayen är tydlig och gränssnittet är både snyggt och användarvänligt.

Den mittplacerade motorn är vridstark och sammantaget en riktig pärla med gott om kraft, även i stigningar. Responsen är omedelbar och de hydrauliska skivbromsarna nyper till rejält när det så krävs – vilket det ofta gör då det här är en elcykel som inbjuder till hög fart och en aktiv körstil.

Omdöme

En av de klart snyggaste modellerna på marknaden, som utstrålar både kraft och elegans. Cykelns låga vikt tillsammans med den vridstarka motorn är en lysande kombination som borde attrahera den trendkänsliga och aktiva ryttaren med en fet plånbok. Ska vi vara petiga hade vi dock föredragit ett i ramen integrerat batteri istället för denna blottade lösning.

Fakta BMC Alpenchallenge AMP City One

Testad: April 2019
Typ: Citybike
Tillverkare: BMC
Mer info: Elcykelvaruhuset
Däck: 28"
Vikt: 14 kilo
Räckvidd: Upp till 80 km
Framgaffel: Odämpad
Hastighet: Max 25 km/h
Motor: Shimano Steps E-6100 250W, mittmotor
Motor vridmoment: 60 Nm
Växlar: Shimano Deore Trekking, 10 vxl
Bromsar: Hydrauliska skivbromsar fram/bak.
Rek. pris: 42 500 kronor
Pris: 42 500 kronor hos Elcykelvaruhuset.

plus

Riktigt snygg.
Vridstark motor.
Lättmanövrerad och underhållande köregenskaper.

minus

Pris.
Inte integrerat batteri.

Betyg 7 av 10

BMC Alpenchallenge AMP City One 2019 (Elcykel) Pris vid test: 42495 kr.

Bästa pris just nu: 34400 kr