Merida Espresso 300 EQ

Snygg och lättdriven – en favorit!

Espresso 300 EQ är estetiskt sett en av de mest tilltalande modeller vi testat på länge. Den mattsvarta lacken ackompanjerat av små detaljer i vitt och grått är riktigt läckert och proportionerna känns helrätt.

Merida

Hög kvalitetskänsla

Modellen är en elassisterad så kallad hybrid som presterar bra på asfalt men känns heller inte främmande för lite mer utmanande underlag. Kabeldragningen mellan motor och styre är smidigt integrerad i aluminiumramen och kvalitetskänslan överlag är riktigt hög, som så ofta när det gäller Merida, och den är riktigt bra utrustad med bland annat pakethållare, lysen fram och bak liksom godkänt ramlås.

Precis som på många andra mer påkostade modeller är motorn placerad i vevpartiet med drivning direkt på vevaxeln med en snabb respons som följd. Räckvidden på upp till 125 kilometer (i eco-läget) är mer än godkänt och laddningstiden är endast fyra timmar, vilket i sammanhanget är riktigt bra.

Mitt på styret finns en tydlig och snygg kontrollenhet som visar det mest väsentliga i form vilken växel som ligger i, räckvidd, hastighet, trippmätare med mera och alltsammans styr du med ett reglage för tummen innanför vänster handtag. Med samma reglage ställer du även in i vilket läge du vill köra i, som är tre till antalet: Eco, Normal samt High.

Det som slår oss när vi cyklar är hur tyst modellen går. Inget gnissel eller skramlande utan framfarten är nästintill ljudlös. Komforten är det heller inget fel på. Sadeln är perfekt stoppad och den fjädringen i framaxeln är riktigt effektiv. Motorn svarar snabbt och även när den slutar assistera vid 25 km/h är det inga problem att med manuell kraft öka farten ytterligare då Espresso 300 EQ är riktigt lättdriven även utan elkraft.

OmdömeM3 rekommenderar

Merida Espresso 300 EQ blev relativt snabbt något av en favorit här på redaktionen. Den komfortabla och tysta gången i kombination med den reaktionssnabba motorn och de effektiva hydrauliska bromsarna gör cykeln till en av de mest intressanta modellerna i år, trots den lite saftigare prislappen. Att den dessutom är riktigt snygg gör och har en väl tilltagen räckvidd gör knappast saken sämre. Rekommenderas!

Merida Espresso 300 EQ

Testad: Juni 2018
Mer info: Cykelkraft.se
Typ: Hybrid
Däck: 28".
Vikt: 23,1 kilo.
Räckvidd: Upp till 125 km.
Framgaffel: Dämpad, stålfjäder
Hastighet: Max 25 km/h
Motor: Shimano Steps, 250 W
Växlar: Shimano Altus, 9 växlar
Bromsar: Hydrauliska skivbromsar fram/bak.
Pris: 25 489 kronor hos Cykelkraft.

plus

Snygg design
Snabb respons från motorn
Lättdriven även utan assistans

minus

Dyr

Betyg 8 av 10

Merida eSpresso Steps 300 EQ Sport 2018 (Elcykel) Pris vid test: 28500 kr.

Bästa pris just nu: 29999 kr