Fler delar i 4g-specialen hittar ni här:
4g-special: Så väljer du rätt operatör


Internetuppkopplingen har på ett par decennier blivit en lika stor självklarhet som el, telefon, varmvatten på kran och möjlighet att spola på muggen. Och snabbt ska det gå. Bredband är ett så självklart begrepp att många har glömt bort vad smalband var.

Sverige är bäst i världen på internettillgång, enligt The Web Index, en rankning framtagen av The World Wide Web Foundation. Där kan vi bland annat läsa att vi är trea i världen när det gäller total internetuppkoppling efter Island och Danmark, men att vi leder med bred marginal när det gäller mobila bredbandsabonnemang. Vi rankas också högt för bandbredden per användare, relativt låga kostnader och anammandet av ny bredbandsteknik.

Telemodemets uppringningstoner har ersatts av adsl-modemets blinkande dioder. Men även de börjar bli gamla. Nu är det optisk fiber eller nätverkskabel direkt ur väggen som gäller. Eller kanske ingen kabel alls, mobila bredband med lte-teknik, mer känt som 4g, växer snabbt i popularitet även som stationärt bredband i hemmet.

huawei router
I topp. Sverige är bäst i världen på internettillgång enligt The Webb Index. 

Ett uppkopplat liv
Men är bäst i världen bra nog? Vi gör allt och lite till via bredbandet numera. Vi köper program och spel direkt över nätet istället för på plastskiva, och kör dem också ofta delvis eller helt på molnservrar. Vi lever halva våra liv på Facebook, Twitter, Vine och andra sociala medier. Vi strömmar musik och tankar hem poddar. Bara det faktum att vi vet vad en podd är, är ett tecken på hur mycket internet har förändrat våra liv.

Ett flertal operatörer säljer ip-baserad, fast telefoni via bredbandet. Vi tittar också på video online som aldrig förr. Inte bara på katter som gör vurpor på Youtube, utan på högkvalitativa och bandbreddskrävande mediatjänster. Play-kanaler istället för tablå-tv, vod-tjänster istället för dvd-skivor, och precis som för telefonin har ”vanlig” tablå-tv via bredbandet blivit väldigt vanligt.