Fler delar i 4g-specialen hittar du här:
4g-special: Så väljer du rätt operatör
4g-special: Mobilt bredband utmanar


Tycker du att din 4g-uppkoppling hemma levererar för dålig hastighet? Innan du säger upp abonnemanget och återgår till adsl, eller lägger upp 20 000 kronor för att få fiber indraget, kan det vara värt att testa om du kan tweaka 4g-anslutningen med en bättre antenn.

Vi började med att testa ett par olika 4g-routrar, en Huawei B593 och en D-Link DWR-921. Mindre, portabla routrar går bort direkt om du vill ha bra uppkoppling i hemmet.
 huawei
En av de snabbaste routrarna på marknaden är Huaweis B593, och den har två uttag för extern antenn på baksidan.

När vi körde enbart med de inbyggda antennerna var Huaweiroutern snabbast. Medan den kom upp i omkring 8–9 Mbit/s nedströms låg D-Link­routern nästan hela tiden en eller ett par megabit lägre, oavsett hur vi placerade enheterna. Som jämförelse kan vi nämna att en Iphone 5S med 4g-uppkoppling kom upp i nästan samma hastighet nedströms men som mest 2–3 Mbit/s åt andra hållet. Här fixade Huaweiroutern i regel omkring 7–8 Mbit/s. I vårt fall visste vi att vi hade den närmaste basstationen 1,7 kilometer från huset i rak västlig rikting.

När vi kopplade på små externa paddelblad till Huaweiroutern märkte vi ganska liten skillnad men det blev märkbart viktigare hur vi ställde routern och hur antennerna var riktade. Nedladdningshastigheten gick upp något, men stabiliteten i uppkopplingen var ungefär densamma som med de inbyggda antennerna.

Nästa steg i testet var att koppla in Smarteqs SmartDisc-antenn, en liten rundupptagande puck som finns i två olika utföranden, en för montage på till exempel båt eller husvagn, och en på stativ för enkel placering på exempelvis fönsterbänk. En smidig och portabel lösning, helt enkelt.