Fartökning
Nu blev det snabbt skillnad på hastigheten. Uppkopplingen gick sällan under 9 Mbit/s och i regel låg vi på 12–13 Mbit/s nedströms och nästan lika hög hastighet upp. Men det tog tid att hitta optimal placering. När vi ställde den i fönstret i riktningen närmast 4g-masten (västerut) fick vi betydligt sämre resultat än när vi istället flyttade den till norrsidan av huset. Stabiliteten blev märkbart bättre än utan extern antenn, men fortfarande inte helt tillförlitlig. Att strömma hd-upplöst film i ett par rum samtidigt som vi tankade ned en uppdatering till datorn funkade inte smärtfritt. Den här sortens antenner är bäst för dig som antingen vill ha en portabel lösning, eller som bor i lägenhet där du inte kan montera antenn utomhus. Den är också svårare generellt att hitta en bra placering för, eftersom den inte är riktad.

Takantenn gör skillnad
Det blev dags att plocka fram den stora externa takantennen, Smarteqs House Antenna. I kartongen medföljer 10 meter anslutningskabel samt adaptrar till alla sorters antennanslutningar. Bra att ha, då routertillverkarna inte har enats om en standard.


Smarteqs stora takantenn förstärker 11 dBi och kostar 1 399 kronor. 

Efter en timmes testande hittade vi optimal placering utomhus, i det väderstreck Telenor angett. Och nu hände det grejer med uppkopplingen. Vi testade först på cirka tre meters höjd och redan här hittade vi en stabil uppkoppling på strax under 20 Mbit/s, både ned- och upp. När vi sedan flyttade upp antennen högst upp på taknocken fick vi upp hastigheten ytterligare, och helt plötsligt låg snittsiffran strax över 25 Mbit/s. Och efter flera dagars mätningar och användning konstaterar vi att anslutningen blev mycket mer stabil än tidigare.