Aktivera antennen
Även om din 4g-router har uttag för externa antenner kan det krävas att du går in i menyn och aktiverar dem. Annars kanske det ändå är de interna antennerna som är aktiva.

Koll på masten
Är du säker på var du har närmaste mobilmast? Även om du ser den från huset är det inte säkert att just din operatör använder den. Slå en signal till kundtjänst så får du reda på åt vilket väderstreck du ska rikta din externa antenn.

Tålamod vid inställning
När du testar anslutningen med din nya antenn gäller det att inte ha för bråttom. Det tar en stund innan din router har rattat in signalen. Vänta omkring en minut innan du testkör.

Stabilitet eller maxhastighet
Bredbandskollen är ett enkelt sätt att snabbt få en siffra på din uppkopplingshastighet, men det är ett ganska trubbigt verktyg. Den säger nämligen ingenting om hur stabil din uppkoppling är. Bästa sättet är att använda exempelvis en ftp-överföring som du kan följa under längre tid, för att på så sätt få en bild över hur hastigheten har växlat under längre tid.

 
Trångt i etern
Får du sämre hastighet under vissa tider på dygnet? Ju fler användare som kopplar upp sig samtidigt mot samma mast, desto långsammare går det. Det är helt enkelt inte säkert att det är just din hårdvara som sätter begränsningen.

Abonnemanget
Det första du bör kontrollera innan du skaffar extern antenn och ser över hårdvaran är vilka begränsningar du har till själva abonnemanget. Har du ett hastighetstak? Kanske lågt satt databegränsning? I så fall hjälper inte de fetaste antennerna i världen. Vi testade med ett Telenorabonnemang utan varken datatak eller begränsning i månadsmässig trafik.