Family Tree Builder är inte bara ett program där du bygger och underhåller ett släktträd. Det låter dig även hitta kopplingar mellan ditt träd och andra användares.

Programmet riktar sig både till släktforskare som genomför seriösa forskningsprojekt och till vanliga användare som vill söka sin släkts historia.

Gratis grundversion

Family Tree Builder har en mängd grundläggande funktioner i den gratisversion som du hittar på Laddaner.nu, men du kan köpa ett medlemskap för mer avancerade möjligheter.

Att skapa ett släktträd är enkelt. Du lägger bara till nya personer och låter programmet sköta resten. Andra funktioner inkluderar fotoalbum, automatisk ansikts­igenkännings, släkttavlor, affischutskrifter, statistik, interaktiva kartor, stöd för dna-resultat och mycket annat.

Du kan hela tiden se ditt träd antingen som tabell eller i diagramform, samt göra en mängd olika utskrifter, släkt­tavlor, diagram med mera.

Dela med andra

Du skapar ditt släktträd i Family Tree Builder på din dator och kan sedan synkroniserar det med din släktplats på webben. Du får då en kopia av vad du har i ditt program. Via släktplatsen kan du sedan dela med dig av ditt släktträd till andra familjemedlemmar som inte har tillgång till programmet. Du kan även bjuda in dina släktingar att delta på din webbplats och hjälpa dig att arbeta på trädet, dela familjebilder på ett enkelt sätt och hålla reda på viktiga släkthändelser.

Om du arbetar hemifrån bör du mata in data via programmet och synkronisera med släkt­platsen online. Om du reser och inte har din egen dator med programmet med dig, kan du göra ändringar i ditt släktträd på www.myheritage.se.

När du kommit tillbaka hem öppnar du programmet och låter det kopiera alla ändringar du gjort på släktplatsen till din hemdator genom att synkronisera. Därefter är båda versionerna, den på släktplatsen och den i Family Tree Builder, identiska och uppdaterade.

Fler funktioner kostar

Om du vill skapa släktplatsen på Myheritage.com direkt registrerar du dig med mejladress och lösenord. Enklare släktplatser med upp till 250 individer är kostnadsfria, men för mer avancerade nivåer krävs speciella abonnemang. Du kan ha fler än en släktplats på ditt abonnemang. Du får då se en lista över dem, så att du kan välja vilken du vill besöka.

Har du fler personer än 250 inmatade och väljer att publicera projektet på släktplatsen får du inte med allt. Du kan lägga till ett obegränsat antal personer i ditt program som du har på datorn, men behöver ett betalabonnemang för att publicera (synkronisera) ett så stort träd till
din släktplats. Du köper enkelt abonnemang på www.myheritage.se.

Oavsett om du senare vill köpa till abonnemang börjar du med att hämta hem gratisversionen av programmet. Ta sedan hjälp av guiderna nedan för att komma igång att bygga ditt alldeles unika släktträd.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Program: Family Tree Builder 7.0
Tid: 1 timme
Det här behöver du:

  • Programmet Family Tree Builder 7.0 (gratis). Finns på PC för Allas dvd-skiva, eller på myheritage.se.
  • En dator med internet­uppkoppling

Det här lär du dig:

  • Hur du strukturerar ditt fram­forskade material.
  • Att hitta kopplingar till dina anor bland miljontals andra databaser.
  • Dela din forskning med andra.