Enligt Moores lag fördubblas teknikprestanda var artonde månad, något som nog är en underdrift när det gäller den vansinnigt snabba utvecklingen i mobilbranschen. På kort tid har våra telefoner gått från att bara hantera samtal och sms till att i princip kunna ersätta våra hemdatorer.

Börjar din telefon kännas långsam och omodern kan det därför vara läge att skaffa en ny, om du vill hänga med i utvecklingen. I djungeln av olika mobiltillverkare ska du börja med att fundera över vilket operativsystem du vill ha på din nästa telefon. Att byta till ett annat operativsystem är inte alls särskilt svårt – det mesta du kan göra på ett system kan du också göra på de andra systemen.

Läs även: Byta till Samsung-mobil? Så här fungerar programmet Samsung Smart Switch

Android och IOS är idag i stort sett likvärdiga när det gäller utbudet av appar och funktioner. Windows Phone har visserligen fortfarande färre appar och spel, men det är ett minskande problem eftersom de mest använda och populära apparna finns tillgängliga för systemet.

Varje gång du köper en ny telefon innebär det en del jobb att få över kontakter och material från den gamla telefonen till den nya. Att byta både telefon och system är ur den aspekten egentligen inte särskilt mycket krångligare än att bara byta telefon. Däremot tar det förstås ett tag att vänja sig vid ett nytt operativsystem och lära sig hantera de speciella egenskaper som varje system har.