Hårdvarumässigt identisk
När vi besökte LGs stora utannonsering av LG G3 så hade vi helt ärligt inte allt för höga förväntningar. Föregångaren G2 lyckades inte imponera allt för mycket på oss. Men som vanligt är välkomnar vi nya telefoner med öppna armar. Och tur var väl det. Annars hade vi totalt gått miste om denna guldklimp till topptelefon.

Precis som i alla andra mobiljättars topptelefoner som släppts under våren så sitter det en Snapdragon 801 med en fyrkärnig processor på 2,5 GHz, Adreno 330 och 2 GB ramminne. G3 har alltså ingenting nytt att komma med på systemkretsfronten. Men tittar vi på skärmen och upplösningen har LG verkligen lagt manken till. Företaget har klämt in en 5,5 tums skärm på telefonen utan att göra den avsevärt mycket större än någon av konkurrenternas telefoner. Jämfört med Samsung Galaxy S5 så skiljer det bara ett par millimeter i bredd och längd, 4mm i längd och 2 mm i bredd om man ska vara petig. Skärmen sträcker sig ut och täcker tre fjärdedelar av telefonens framsida, så det finns ingen onödig och tom yta på framsidan.

LG G3 blir också en av de första telefonerna på marknaden som kör quad hd-upplösning, alltså 2 560 x 1 440 pixlar. Detta ger telefonen den oförskämt höga pixeldensiteten på 534 pixlar per tum, vilket klår praktiskt taget alla andra telefoner som säljs på den europeiska mobilmarknaden.

Den höga upplösningen har sina fördelar. Bilder och video ser riktigt skarpa ut och tillsammans med skärmens, näst intill, oslagbara färgåtergivning ligger G3 verkligen på topp när det kommer till displayen. Vi har under året stött på riktigt trevliga displayer hos mobilmakarnas flaggskepp, men tack vare pixeltätheten så ligger G3 verkligen på topp. Visst. 1080p-upplösning hade fungerat det med, men med quad hd-displayen är LG G3 för tillfället oslagbar på skärmfronten.

Nackdelen är dock att högre upplösning kräver mer kräm från processorn, vilket i sin tur påverkar spelprestanda och batteritid. I benchmarkprogram ser vi till exempel att LG G3 får lägre poäng än vad, till exempel, HTC One M8, Sony Xperia Z2 och Samsung Galaxy S5 får. I benchmarkfighten har till och med G3 problem att klå LGs förra flaggskepp, G2. Detta får oss att undra om steget till quad hd faktiskt är värt det. Sen är det aningen fult när tredjepartswidgets inte är optimerade för högre upplösningar. Som Spotifys widget som inte längre sträcker sig över hela skärmen. Irriterande.

Designmässigt imponerar verkligen G3. Inte bara då framsidan till stor del endast består av skärm, utan att baksidan är kurvad och har en metallicliknande lack. Läckta bilder på G3 hintade om ett metall-hölje likt HTC One M8, men då är inte fallet. Det blev ett plastskal i stället. Jämfört med den oförskämt plastiga baksidan vi hittar på Galaxy S5, så känns G3:s baksida riktigt stabil. Så pass att telefonen verkligen känns som en premiumlur. Precis som det ska vara när du lägger ut runt 6 000 kronor för en ny telefon.

Knapparna hittar vi som vanligt på telefonens baksida, men den här gången sticker de inte ut lika mycket som på G2. I stället är volymknapparna aningen insjunka och powerknappen sticker upp. Ingenting på baksidan sticker ut avsevärt mycket, utan följer den mjuka kurvade linjen som gör telefonen riktigt bekväm att hålla i.

Pew pew, laser och så vidare
Vilket ljud gör lasrar egentligen? Då vi tittat allt för mycket på Star Wars så vill vi förstås säga ”pew, pew”. I själva verket är lasersensorn på telefonens baksida helt knäpptyst. Vilket är en besvikelse. Något som vi verkligen inte blir besvikna på är kamerans hastighet. Fördelen med en lasersensor är att sensorn kan hitta fokuspunkter betydligt snabbare än vanliga mobilkameror. När kameraappen är igång så kan du skjuta av ett gäng bilder på väldigt kort tid. Vid ljusare tillfällen presterar kameran på 13 megapixlar bäst, men även i dunkla och mörka omgivningar kan du ta helt acceptabla bilder.

Med LG G3 kan du också filma i 4K. Ultrahögupplösta videoklippen blir givetvis mycket större än vanligt 1080p-video och du kan endast filma i upp till fem minuter. Så det gäller att ha gott om lagringsutrymme och vara beredd att klicka på filmknappen var femte minut om du ska filma med den upplösningen. Med 1080p-video kan du filma praktiskt taget hur länge som helst.

Omarbetat gränssnitt
En av de största anledningarna varför vi inte prisade G2 till skyarna var bloatware och påfrestande gränssnitt. Med G3 har LG verkligen gjort en helomvändning. Vi blir inte längre överösta av appar, ikoner och annat skräp som vi aldrig kommer att använda. i stället får vi användbara funktioner som Knock Code, Knock On och snabbgenvägar till wifi, bluetooth och internetdelning. Vi har också möjligheten att välja vilka snabbgenvägar som ska dyka upp i aviseringsfältet när du sveper ner fingret.

Smart Notice är en helt ny funktion som ger dig aviseringar som påminner om vänners födelsedagar, eller om du har ett missat samtal så säger telefonen till att du kanske borde ringa upp personen. Smart Notice granskar också ditt appanvändande. Om du har en applikation som du aldrig, eller sällan, har använt så säger G3 till och frågar om du skulle vilja avinstallera appen. Givetvis fungerar detta inte på LGs egna appar.

Gränssnittet har fått en ny design och ser snyggare ut än aldrig förr. Ikonerna på LGs egna appar har blivit plattare, vilket ger telefonen ett väldigt snyggt utseende. I alla fall tills du börjar installera andra applikationer som inte använder samma platta design, vilket betyder att gränssnittet ser bra ut under dina första fem minuter med telefonen.

LG G3 är utan tvekan en av de bästa telefonerna vi har testat. Snabb. Otroligt fin skärm. Stor skärmyta. Riktigt bekväm att hålla i. Det vi har problem med är att skärmen på 5,5 tum är stor. Det är en skärm som hör hemma i phablet-sfären. Den 5,2 tum stora skärmen på föregångaren G2 var stor, men den gick i alla fall att använda utan några större problem. Med G3 är det stretchning av fingrarna som gäller för att du ska kunna använda den smärtfritt. Designen på LGs flaggskepp lyckas lura dig att telefonen inte är allt för stor, men det är när du börjar använda den massiva skärmen som du inser att enhandsgrepp inte riktigt fungerar.


Den 5,5 tum stora skärmen gör LG G3 perfekt för att titta på filmer. Vi hade blivit överlyckliga av stereohögtalare på framsiden á la HTC One M8, men man kan inte få allt här i världen. 


+ Quad hd
+ Små skärmkanter
+ Bekväm design
+ Snabb kamera

- 5,5 tum är för stort

=
LG har levererat en av årets bästa telefoner. Riktigt trevlig design. Stor och högupplöst skärm. Ruskigt snabb kamera. Om du kan hantera den 5,5 tum stora skärmen, så är G3 verkligen värd att kika på.

Betyg:
Prestanda: 9
Design/form: 9
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8
Totalt: 9

Fakta

Pris: 6 000 kr
Tillverkare: LG, http://lg.com/se
Skärm: 5,5 tum IPS, 2 560 x 1 440 pixlar, 534 ppi
Mått: 146,3 x 74,6 x 8,9 mm
Vikt: 144 gram
Minne: 16 GB/2GB, 32GB/3GB
Kamera: 13 megapixel, 2,1 megapixel fram
Processor: Snapdragon 801, 4 x 2,5 GHz
Batteri: 3 000 mAh
OS: Android 4.4.2
Övrigt: Nfc, bluetooth 4.0 med APT-X, läsare för sd-kort, lasersensor
Benchmark:
Antutu: 33 249
3dmark: 15 889