Vid Odens skägg!

Bifrost

Viktigast av allt är att ha ett ställe att sova på. Det här tältet från Primus delar namn med den fornnordiska regnbågsbron Bifrost och kan nog skydda dig från en och en annan blixtstöt från arga åskgudar och liknande. Asareferenser åsido är Primus Bifrost så stort att det rymmer två separata ”sovrum”, med två sovplatser vardera. Är ni bara två som campar kan det ena rummet monteras ned för att göra plats åt packning eller matlagning. Själva yttermaterialet är av polyester som klarar av kraftigt regn och för eventuella hårda vindar får du även med anpassade stormlinor.

Kostar från 4 795 kronor på Prisjakt.se

Ta med dig hela ditt (digitala) bibliotek

Koboforma

En hel dags äventyrande tar på krafterna. Varför inte koppla av med en god bok efteråt? Med en läsplatta behöver du inte ens fundera på vilka titlar du ska ta med. Det inbyggda minnet har nämligen plats nog att det räcker för alla. Just denna platta från Kobo kan användas i såväl horisontellt som vertikalt läge och är dessutom vattentät enligt ipx8-klassningen. Bäst av allt är att enheten är oerhört lätt att bära med sig, blott 197 gram. Dessutom har den anpassningsbar färgtemperatur som skonar ögonen från blå ljusstrålning.

Kostar 2 690 kronor hos Netonnet

Sov som en mammut

Sovsäck mammut

Självklart behöver du också en sovsäck och vad passar då bättre än en i finsyntetisk polyester? Mammuts nya version av Nordic-sovsäcken lovar också full kompabilitet med andra sovsäckar i samma serie, ergonomisk utformad del för fötterna och en så kallad ”performance hood” som skyddar hjässan under kalla nätter.

Kostar från 995 kronor på Prisjakt.se

Glöm inte underlaget

underlag

Vad är en skön sovsäck värd om du ändå ska placera den direkt på marken? Vad du behöver är ett liggunderlag, helst ett som är självuppblåsande. Med Sea to Summits underlag slipper du också halka runt med sovsäcken, tack vara smart antislip-behandling. Och som grädden på moset ingår även ett reparationskit, ifall det som inte får hända mot all förmodan händer.

Kostar 659 kronor hos XXL

Låt solen driva dina enheter

Sol

Kanske inte bokstavligen, men med en solpanel kan du åtminstone ladda dina elektroniska prylar utan att behöva vända hem igen. Denna variant från Goal Zero kan rullas ihop för enkel transport och fällas ut igen vid behov. Ett medföljande stativ låter dig justera riktningen för att på så sätt dra maximal nytta av solstrålarna. Den kan också kopplas ihop med tillverkarens andra solpaneler för maximal effekt.

Kostar från 1 995 kronor på Prisjakt.se

Skippa sneakern

Kängor

Ja, vi vet att sneakers är riktigt bekväma. Vissa av oss använder dessa till alla tillfällen. Men ute i vildmarken är det ingen som märker vad du har på fötterna, så varför inte göra dina fötter en tjänst och skaffa ordentliga kängor? Som Forest 2 till exempel, klassiska unisex-kängor utrustade med hälgrepp och ett integrerat tåskydd. Dessutom är de betydligt enklare att reparera jämfört med sedvanliga, fodrade kängor.

Kostar från 2 399 kronor på Prisjakt.se

Efter lugnet kommer stormen

Stormkök

Åtminstone om du inte har förberett med ett stormkök att fixa maten med. Detta stormkök från Trangia är optimalt för ett sällskap på fyra personer. De medföljande stek- och kokkärlen fungerar till allt från morgonkaffet, sopporna och till fisken du nyss fångade. Kan kompletteras med ytterligare tillbehör från samma märke och drivs av en förbrännare för både sprit och gasol.

Kostar från 519 kronor på Prisjakt.se

Lite eld har väl inte skadat någon?

Biolite

Översvämmas din campingplats av väl många kottar och lösa pinnar? Med Biolites Campstove 2 kan du dra nytta av dessa. Stoppa bara in en mängd i maskinen och elda sedan på. Värmen genererar då energi som förs över direkt till det inbyggda batteriet, samtidigt som du värmer eller grillar maten med hjälp av de olika tillbehören. Batteriet kan sedan kopplas loss och användas som en extra powerbank för dina prylar. Du slår med andra ord två flugor i en smäll.

Kostar från 1 395 kronor på Prisjakt.se

Lys upp tillvaron

LED-ficklampa

Det har du förvisso redan gjort genom att lämna storstadslivet för en helg (eller vecka). Men när kvällssolen försvinner är det nog klokt att ha en ficklampa till hands. Varför inte denna led-baserade från Led Lenser? Lampan har tre olika lägen för olika typer av behov. Allt från stora ljusstrålar som sträcker sig upp till 210 meter till mer dämpad för bokläsning. Den är även Ipx4-klassad, ifall du råkar stänka kaffe eller soppa.

Kostar från 662 kronor på Prisjakt.se

Låt inte festen avstanna

JBL

Självklart behövs även musik under campingturen, allra helst via en vattentät högtalare som paras enkelt via bluetooth. Med JBL:s Charge 4 kan du dessutom parkoppla ihop ett flertal enheter för att på så sätt skapa en maffigare ljudupplevelse. Imponerande batteritid har den också, så kompisgänget kan festa på i hela 20 timmar i sträck.

Kostar 989 kronor hos Teknikproffset

Gör det old-school

vevradio

Letar du efter ett mer strömsnålt alternativ? Sangeans kompakta nödradio är då kanske att föredra. Du laddar den nämligen genom att veva dynamohandtaget, sedan är det bara att ratta in valfri radiokanal via FM/AM-nätet. Men det goda upphör inte där. Vid speciella nödsituationer kan maskinen också agera lampa, samt skicka ut nödsignaler via morsekod.

Kostar från 790 kronor på Prisjakt.se

Skippa mobilen (ett tag)

Motorola walkietalkie

Nu kanske vän av ordning undrar: ”Varför ska vi ha en walkie-talkie när vi har mobiler?”. Det beror såklart på vilken slutdestination ni har. Vissa platser har exempelvis sämre telefontäckning än andra. Med varsin walkie-talkie kan du och ditt campinggäng kommunicera fritt inom en viss radie, förutsatt att enheterna använder samma frekvensband och kanal. Detta paket från Motorola innehåller dessutom en extra enhet. Alla har en räckvidd på fyra kilometer.

Kostar 449 kronor hos 24.se

En medhjälpare i nöden

garmin gps

Det finns även andra nödvändiga komplement till mobilen att beakta. Exempelvis denna minimala nödsändare och tillika satellitkommunikationsenhet. Om du mot all förmodan skulle gå vilse eller hamna i andra farliga lägen, kan du med denna enhet utlösa SOS-larm eller kontakta dina närmaste via sms, utan att behöva förlita dig på telefonnätet – Garmin Inreach använder sig av satellitkommunikation. Som extra säkerhetsåtgärd kan du också dela med dig av din position med vänner och bekanta, via den gps-baserade platsspårningen.

Kostar från 2 990 kronor på Prisjakt.se

Skydda det allra viktigaste

mobilvattentätväska

Vad händer om hela kompisgänget vill ta sig ett dopp i närmaste å, men inte vågar lämna ifrån sig mobilerna? Offra en i gänget som får stanna kvar och vakta eller ta med sig mobilerna? Det ni behöver då är vattentäta mobilväskor. De här från Joto (som levereras i ett fyrpack) är till och med ipx8-klassade. Än bättre är att ni fortfarande kan använda mobilens funktioner, som att ta bilder och sedan posta dem på sociala medier. Passar de flesta moderna mobiltelefoner från Apple, Samsung med flera.

Kostar 158,99 kronor hos Amazon.se