3d-utskrift har aldrig varit enklare. Online-tjänsten Shapeways har vuxit snabbt de senaste åren och är en av de aktörer som erbjuder en komplett 3d-utskriftstjänst. Här väljer du ur ett brett utbud av material i olika prisklasser. Plastmaterial kan till exempel passa bra för ett egendesignat iPhone-skal. Men du kan också beställa kreationer i material som rostfritt stål, brons, silver och keramik. Ett par vackra örhängen, eller kanske kontorets mest respektingivande kaffekopp? Båda är fullt möjliga.

Mer än hemmaskrivarna
Vi sätter Shapeways på prov genom att skapa en detaljrik ring i guldpläterad polerad mässing. Formen innehåller delar som enligt Shapeways materialspecifikation är på gränsen till för små för att kunna skrivas ut.
På en enklare maskin för hemmabruk hade formen inte funge­rat alls.
Hemskrivarna använder sig nästan uteslutande av en enstegsprocess där plastfilament smälts samman i skikt, och de kommer inte ens i närheten av den här typen av utskrift.

Shapeways går igenom ett antal steg när vi skapar vår ring. Först skrivs en vaxmodell ut. Den används för att tillverka en gjutform av plast. I formen gjuts mässingsringen som sedan maskinpoleras, och sedan handpoleras och guldpläteras.

Rita ringen på sajten
Det finns många olika sätt att modellera det föremål du vill tillverka. Det klassiska är att rita i ett Cad-program som Autodesk, Solidworks eller Sketchup. För de flesta hemanvändare är det lättanvända gratisprogrammet Sketchup ett utmärkt alternativ, men vill du skapa komplicerade objekt är de avancerade alternativen bättre.

Vid detta test använde vi Shapeways-sajtens egna ”Custom ring”-verktyg. Där omvandlas en svartvit jpg-bildfil till en tredimensionell ring. Det går i korta drag ut på att bilden rullas ihop till en ring där de olika svartvita nyanserna avgör materialtjockleken på de olika positionerna.

Ringen levererades ungefär tre veckor efter beställningen, och vi är djupt imponerade av kvaliteten. Ringen ser ut att vara gjord hos en skicklig guldsmed! Efter ett par månaders daglig användning framstår dock ytan en aning sliten, så för vardagsringar kanske alternativet massivt polerat silver passar bättre.

Trots denna skavank rekommenderar vi Shapeways. Tjänsten visar definitivt att framtidens 3d-utskrifter redan är här.

Fakta: Shapeways.com

Funktion: 3d-utskrifter online
Pris: baseras på material/storlek. Ringen i testet: 363 kronor
Mer info:

Plus

  • Hög kvalitet
  • Nästintill obegränsade möjligheter till skapande

Minus

  • Tidskrävande
  • Lång leveranstid

Betyg: Betyg 9 av 10

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning