Skriv ut en ring med Shapeways

Skapa en bildfil i gråskala
Du behöver ett enkelt bildredigeringsprogram. Eftersom vi ska skapa en enkel bild duger gratisprogrammet Paintbrush gott och väl. Det viktigaste i det här steget är att försöka tänka tredimensionellt och att ta sig tid att göra en grundplåt som verkligen är spännande. Faktum är att det för nybörjaren är enklare att skapa komplicerade former med mönster genom att först göra en bildfil än att gå den avancerade vägen via ett Cad-program.

Ladda upp
När du har skapat din bildfil i formatet jpg är det dags att ladda upp den i Shapeways verktyg. Det heter ”Custom ring creator” och hittas här: . Tjänsten håller koll på att bildfilen uppfyller vissa kriterier, och om den inte håller måttet visas ett meddelande. Till vänster i fönstret visas en förhandsvisning av ringen. Om resultatet ser heltokigt ut kan du hoppa tillbaka till steg ett och modifiera bildfilen så att den passar bättre.

Dimensioner
Om du är osäker kan du gå till en smyckesaffär och låna ett provmått för att ta reda på din ringstorlek. De 3d-printade ringarna kan inte förstoras eller förminskas i efterhand. Det finns även verktyg som lägger kanter eller gravyr på ringen. Valet av materialtjocklek är extra viktigt för att få ett snyggt resultat. Testa dig fram och se resultatet i förhandsvisningen.

Välj material
Om du ändå är osäker kan du beställa en billig plastring innan det slutliga valet görs. Även materialval kan vara lite lurigt. Vid en första anblick kan de guldpläterade materialen verka mest inbjudande. Men guldpläteringen nöts ned och ringen ser sliten ut med tiden. Vår ring är i guldpläterad brons, men med facit i hand hade alternativet ”premium silver” varit bättre.

Beställ
När du trycker på ”Add to cart” kör Shapeways sin ordinarie kontroll av din 3d-fil. Efter några minuter skickas ett mejl som antingen bekräftar att modellen är möjlig att skriva ut eller varnar för problem med den planerade utskriften. Sådana problem är oftast enkla att korrigera. I nästa steg får du information om förväntad produktions- och leveranstid, och sedan betalar du med kreditkortet eller Paypal och bekräftar din beställning.

Ge bort eller behåll
Egna prylar i all ära, men det kanske är ännu roligare att ge bort ett utskrivet föremål. Än så länge är få personer utanför de mest tekniknördiga kretsarna bekanta med 3d-utskrifter eller med de resultat som kan uppnås med snabbväxande tekniken, och att skriva ut prylar till nära och kära är ett roligt sätt att sprida ordet. Ta dig en funderare, plita ihop en schyst modell och skapa en riktigt personlig present.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning