Spotify har tagit ett starkt grepp om inte minst de svenska musikälskarna genom att förbättra möjligheterna att upptäcka musik – personlig radio, tips och integration med populära sociala nätverk som Facebook. Men utmanarna är flera och i dag finns det fler aspekter som är avgörande för oss som levt i 15 år med datorn som musikmaskin.

Går det att importera musikfiler och spellistor från Itunes och Spotify? Vilken ljudkvalitet har den strömmade musiken? Kan du strömma musiken till ljudanläggningen i vardagsrummet och bilradion?

Vi har, förutom Spotify, testat fyra betaltjänster för strömmande musik med appar för mobilen, surfplattan och datorn. Google Play Musik och franska Deezer är stora musiktjänster som är nya i Sverige. Norska Wimp har nyligen lanserat Wimp Hifi, och Xbox Music Pass är Microsofts motsvarighet till Google Play och finns i alla Windows 8-datorer.

Tjänsterna har vad gäller själva musikutbudet visat sig likvärdiga. Om en artist finns på en tjänst finns den i regel på de andra också. Förutom att tala med de olika ­bolagen har vi utfört sökningar på riktigt udda musik för att hitta luckor (bland annat på i dag fullständigt bortglömda ryska och polska artister från 1950- och 1960-talen).

Vi har även sökt på svenska artister från förr, inklusive sådana som inte varit kända för masspubliken, exempelvis Kjell Höglund, Charlotte Berg och Ann-Kristin Hedmark.

För en vanlig konsument verkar 20 eller 30 miljoner låtar inte göra någon skillnad . Den stora skillnaden i dag är i stället ­stabilitet, användarvänlighet, möjlig-heterna att koppla upp sig mot olika slags ljudutrustning samt ljudkvalitet.