Lumia 930 är telefonen som vi längtat efter sedan urminnes tider. Vi fick smaka på en kraftfull Lumia-lur i och med releasen av 1520, som hade en display med full hd-upplösning och som drevs av ett stycke Snapdragon 800-chipset. Problemet med Lumia 1520 var att telefonen varken utnyttjade skärmstorleken eller displayens upplösning.

Ordentlig på många sätt
Det nya flaggskeppet visar hur en Windows-telefon ska vara. Och det är sannerligen en ordentlig enhet på flera olika sätt. Prestandamässigt är Lumia 930 den vassaste telefonen på marknaden. I alla fall på Windows Phone-sidan. Telefonen använder förra årets mest kraftfulla systemkrets från Qualcomm, Snapdragon 800. Även om det för tillfället inte är den snabbaste systemkretsen på marknaden får vi ändå en riktigt snabb och stabil upplevelse när vi använder den nya mobilen. Vi hoppar snabbt mellan appar och kan surfa runt på tunga hemsidor utan några som helst problem.

Som vanligt när det kommer till Lumia-enheter så får vi en väldigt färgglad upplevelse av 930. Baksidan av telefonen är gjord i polykarbonat och du kan välja mellan limegrön, intensiv orange, svart eller vit baksida.

Runt telefonen sitter det en aluminiumram och på framsidan en glasskiva av Gorillaglas. Både fram- och baksida är välvda så att telefonen ligger extra bra i handen. När det kommer till telefonens design så har vi dock ett litet problem. Vikten. Jämfört med andra topptelefoner som har en skärm på fem tum så väger Lumia 930 väldigt mycket. 167 gram jämfört med Samsung Galaxy S5:s 145 gram, eller LG G3:s 149 gram. På pappret är skillnaden marginell, men när vi håller i dessa telefoner så känns den nya Lumian nästan som en tegelsten.

Operativsystemet gör telefonen
Microsoft Devices första första topptelefon, eller Nokias sista, är verkligen en topptelefon. Inte tack vare hårdvaran, då Windows Phone kräver relativt lite kräm för att flyta på bra, utan för att 930 använder Windows Phone 8.1. Eller som vi brukar kalla det: Det första mobila operativsystemet från Microsoft som faktiskt är värt att använda. I den senaste uppdateringen får vi ett aviseringsfält som vi kommer åt genom att svepa ner med fingret från toppen av skärmen. Vi får möjligheten att använda en tredje kolumn på startskärmen, så att vi kan få plats med fler ikoner på skärmen. Sedan kan vi sätta en mer personlig prägel på telefonen genom att använda en bakgrundsbild bakom ikonerna, vilket ersätter accentfärgen.

Detta är dock inga funktioner som är exklusiva för just Lumia 930. Har du en Lumia-telefon sedan tidigare så får du tillgång till Windows Phone 8.1 och samtliga funktioner endast genom att uppdatera telefonen. Detta gör att Lumia 930 hamnar i ett sorts limbo för mobiltelefoner. Men om du är en färsking på WP-fronten så är Lumia 930 ett riktigt säkert kort. Sitter du på en Lumia-lur sedan tidigare och är nöjd med den så kan du lika gärna behålla den och ladda ner senaste uppdateringen och vänta på nästa flaggskepp.


+ Snygg
+ Snabb
+ Windows Phone 8.1
+ Riktigt trevlig display

- Tung
- Saknar sd-kortläsare
- Batteritiden är en besvikelse

=
Lumia 930 är den mest kraftfulla WP8-luren på marknaden för tillfället. Ett bra köp för dig som vill ha den senaste telefonen. Annars räcker det att du behåller din Lumia 920 och uppdaterar den.

Betyg:
Prestanda: 10
Design/form: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7
Totalt: 7

Fakta

Pris: 5 000 kr
Tillverkare: Nokia, http://www.nokia.com/se-sv/
Skärm: 5 tum, 1 920 x 1 080 pixlar, 441 ppi
Displaytyp: Amoled
Mått: 137,0 x 71,0 x 9,8 mm
Vikt: 167 gram
Minne: 32 GB/2GB
Kamera: 20 megapixel, 1,2 megapixel fram
Systemkrets: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, Quad-core 2.2 GHz Krait 400, Adreno 330
Batteri: 2 420 mAh
OS: Windows Phone 8.1
Övrigt: Nfc, bluetooth 4.0, induktionsladdning,