Tidigare i år har vi, bland annat, testat Galaxy S5 och Pro-plattorna från Samsung. Trots topphårdvara lyckades dessa enheter inte imponera på oss. Men under sommaren lanserade Samsung en surfplatta som inte bara kan konkurrera när det kommer till prestanda, utan också design.

Annorlunda insida, samma namn
Det finns ett gäng versioner av Tab S som inte bara är olika stora, utan ser annorlunda ut på insidan. Vi har fått testa 10,5-tumsversionen med Wi-fi och Samsungs egenutvecklade systemkrets Exynos 5 Octa. Men det finns också en 4g-version av plattan som kör Qualcomm Snapdragon 801 i stället för Samsung Exynos.

Snapdragon 801 är för tillfället den snabbaste systemkretsen som vi kan lägga vantarna på för tillfället. Men trots att Tab S inte kör Snapdragon 801 så är ändå prestandan hög. Riktigt hög. Qualcomms senaste systemkrets sitter i Galaxy S5, och nästan alla andra topptelefoner på marknaden just nu, ger enheten riktigt hög poängställning i benchmarkprogrammet Antutu. 35 000 poäng, för att vara exakt. Men systemkretsen i Tab S ligger inte långt efter då den får 33 500 poäng i samma test. Denna poängställning är ännu mer imponerande när vi räknar in att plattan har WQHD-upplösning, alltså 2 560 x 1 440 pixlar. Galaxy Tab S är alltså riktigt kraftfull.
 
Galaxy Tab S har ärvt den perforerade baksidan som vi hittar på Galaxy S5. Tack vare det stabila bygget som Tab S begåvats av så känns baksidan riktigt bra faktiskt. 

Någonting vi ofta uppskattar i telefoner och phablets från Samsung är förstås själva displayen. Den färgsprakande oled-panelen i Samsung Galaxy S5 är riktigt bra, även om telefonen i helhet inte imponerar. Tyvärr har vi aldrig fått uppleva denna färggranna skärm utanför Samsungs mobildomän, om man bortser från tv-divisionen alltså. Men nu äntligen har Samsung tagit sitt förnuft till fånga och satt dit en Super Amoled-skärm i stället för en lcd-panel. Tab S agerar milstolpe i Samsungs platthistoria och förhoppningsvis kommer Samsung fortsätta denna trend.

Oled-panelen ger Tab S den edge som för tillfället saknas på plattmarknaden idag. Visst, Sony har kommit ganska långt genom att använda en tft-skärm med Bravia-teknik och Triluminous-display i sin Xperia Z2 Tablet. Men när vi lägger plattorna bredvid varandra så ser vi verkligen att hur bra skärmen i Tab S egentligen är. Och Samsungs platta har verkligen övertaget när det kommer till färgåtergivning, svärta och kontrast.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 5 000 kr
Tillverkare: Samsung, http://www.samsung.com/se/home
Skärm: 10,5 tum, 2 560 x 1 440 pixlar, 288 ppi
Displaytyp: Amoled
Mått: 247,3 x 177,3 x 6,6 mm
Vikt: 465 gram
Minne: 16/32 gb lagring / 2 gb internminne
Kamera: 8 megapixel, 2 megapixel fram
Systemkrets: Samsung Exynos 5 Octa 5420, Quad-core 1.9 GHz Cortex-A15 & quad-core 1.3 GHz Cortex-A7
Batteri: 7 900 mAh
OS: Android 4.4.2
Övrigt: Bluetooth 4.0, Samsung Knox, fingeravtrycksläsare