Redan när vi lyfter in kartongen i testlabbet anar vi att det här kan vara något bra. Trots att den är ganska liten väger den in på närmare åtta kilo, vilket indikerar att det finns en hel del elektronik under huven.

Passar som tv-högtalare
När vi öppnat kartongen inser vi snabbt att Polk lagt en hel del möda på att charma eventuella spekulanter. Den halvmeterlånga högtalaren är byggd i trä, och den tygklädda, välvda fronten känns mycket tilltalande. Mitt på fronten sitter en smal ramp med dioder och knappar för att reglera volymen eller växla mellan olika ljudkällor. Högtalaren ger ett mycket gediget intryck, och att döma av utomståendes blickar och kommentarer är wow-faktorn hög.

På baksidan hittar vi en hel del olika anslutningsmöjligheter, klart fler än vad som brukar finns på trådlösa högtalare. Vi väljer givetvis att börja med att köra trådlöst via Airplay, och gör snabbt alla nätverksinställningar genom att kopiera dem från telefonen via usb-kabel. Därefter fungerar det perfekt – inget som helst krångel. Det går också att ansluta via Bluetooth, vilket antagligen är förstahandsvalet för de flesta.

Den som hellre vill ansluta med kabel har båda en optisk ingång och en vanlig aux-kontakt att välja på. Den optiska ger även stöd för Dolby Digital, vilket gör högtalaren lämplig som tv-högtalare. Något stöd för DTS finns dock inte.

Kraftfullt ljud
Ljudet är stort och rymligt, med en mycket prominent bas som lägger en rejäl ljudmatta. Detta beror i viss mån på var du väljer att placera högtalaren, den är lite känslig för avstånd till väggar och liknande. Rätt placerad låter högtalaren varmt och ombonat, med ett avslappnat mellanregister som känns riktigt inbjudande. Det låter kort sagt väldigt bra.

Den välvda fronten visar sig också ha positiv inverkan på mer än utseendet. Enligt Polk gör det också att separationen blir bättre, och vi upplevde ljudbilden som ganska bred med tanke på källan. Woodbourne kan också spela väldigt högt, så om du ska ha fest hemma behöver du inte så mycket mer än denna.

Smakar det så kostar det, och Polk Woodbourne är ingen billig historia. Rekommenderat cirkapris är 8 000 kronor vilket antagligen är mer än vad de flesta kan tänka sig att lägga på en högtalare. Men det är svårt att inte förälska sig i Woodbourne – den är grymt läcker och låter enormt bra.


+ Bra ljud
+ Snygg
+ Gott om anslutningar

- Dyr

= Woodbourne är en läcker högtalare som förgyller vilken tv-bänk som helst. Att den dessutom låter grymt bra gör inte saken sämre.

Betyg
Form och storlek: 9
Funktioner: 7
Ljudkvalitet: 9
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 6
Totalt: 9