Sladdlös är som vanligt en sanning med modifikation. Strömkablar och nätverkskablar skall dras vare sig du vill eller inte, men själva kommunikationen med högtalarna är trådlös, antingen via bluetooth eller wi-fi. Precis som i det välkända konceptet från Sonos alltså.

Mer funktioner med brygga
Det du behöver för att få musiken att börja flöda i ditt hem är någon av enheterna M7 eller M5. Då har du en helt vanlig musikspelare som du kommunicerar med via bluetooth eller om du väljer att koppla upp den till ditt nätverk via WPS. Inga konstigheter, om än lite krångligt. Men vill du däremot utnyttja systemet till fullo och alla dess funktioner krävs förutom två av högtalarna dessutom en separat hubb (WAM250, kostar runt 500 kronor) som du ansluter till din router och som fungerar som en brygga mellan de olika högtalarna.

Ren och knapplös design
M7 och M5 bygger på samma design och funktionalitet, med en lätt böjd frontpanel och rundade hörn. Skillnaden mellan de två varianterna förutom storleken är i stort sett elementbestyckningen, och att M7:an även har en AUX-ingång. Enheterna finns i två färger, svart eller vitt, och rent visuellt ger den blanka lacken ett flott och elegant utryck utan att sticka ut. De har med andra ord potential att passa in lite var stans i hemmet. Knapparna på enheterna är få, och det är i stort sett endast touchreglaget för volymen som syns och används. Det medföljer ingen fjärrkontroll utan tanken är att alla funktioner skall styras från den nedladdningsbara appen istället. Det finns inte ens en fysisk av/på-knapp vilket känns skumt men enheten går över i standby-läge när ingen signal tas emot.

Upp till 16 högtalare
Ska man gå i klinch med Sonos och försöka få en bit av kakan gäller det att ha på fötterna när det gäller funktioner. Multiroom-funktionen är givetvis den viktigaste och mest spännande variabeln och enligt Samsung själva stöds upp till 16 högtalare beroende på vad din router klarar av. Musik kan strömmas från datorer, NAS-enheter, telefoner och andra prylar i ditt hemmanätverk och anläggningen stöder formaten wav, mp3, wma, aac, ogg, alac, aiff och flac. En diger lista med andra ord. Det går även att lyssna via Internetradiokanaler samt en rad olika streamingtjänster, inklusive Spotify. Uppspelningen bryts inte vid ett eventuellt samtal, vilket är bra.

Installationen är en barnlek, så fort hubben är ansluten till routen och appen installerad hittas högtalarna direkt vilket bekräftas av en blå lampa på högtalarens framsida. Det går att ansluta högtalaren via WPS, en blå lampa på framsidan av varje högtalare bekräftar anslutningen. Som vi nämnde inledningsvis är det lite krångligare att koppla upp enheten direkt till nätverket via WPS, så hubben känns som en vettig investering.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning