Microsoft får mer och mer konkurrens på pc-sidan. Lanseringen av Windows 8 mottogs inte direkt med öppna armar bland konsumenterna, och den egna surfplattesatsningen Windows RT har inte anammats av några andra tillverkare än Microsoft själva, och nu Nokia. Samtidigt gör Google succé med billiga Chromebook, och surfplattorna blir alltmer kraftfulla.

Här testar vi just Android-plattor, för att se hur bra rustade de är att utmana en vanlig liten bärbar pc. De som har släppts det senaste året har prestanda och skärmkvalitet nog att överglänsa billigare små bärbara datorer. Med fler och fler proffsiga Android-appar på Google Play är det väldigt lite som inte plattan kan göra lika bra som din bärbara.

Vi har därför tittat på hur bra plattorna klarar sig för dig som vill lämna den bärbara datorn hemma på semestern, jobb­resan eller långhelgen på landet.
Fokus ligger lite extra på skärmkvalitet och ljusstyrka för utomhusbruk, liksom konstruktion och tålighet. Vi har också lagt extra vikt vid hur bra plattornas prestanda är för just den typ av jobb du vanligen gör på datorn, från att skriva mejl till att jobba i kontorsappar.

Däremot tittade vi inte så mycket på vilka extra appar tillverkaren skickar med, eftersom det numera finns så många kraftfulla appar att ladda ned. Hellre då en ”ren” platta som du kan fylla efter dina egna behov. Ett och annat mervärde i app-form kan dock ge bonuspoäng.

Fokus på mobilsurf

Två saker som avgör i bedömningen är tillgången till mobilt bredbandsmodem, och möjligheten att jobba som på en dator med riktigt tangentbord. Flera av de plattorna kommer med tangentbordsdocka eller fodral och ställ med inbyggt tangentbord, och i de allra flesta fall finns det bra tillbehör att köpa till.

Om tillverkaren inte har ett eget tangentbord innebär det inte diskvalificering. Det finns gott om fodral och tangentbord – för att inte tala om fodral med inbyggt tangentbord – från tredjepartstillverkare.

På samma sätt är inte avsaknaden av mobilt bredband ett automatiskt underkännande. Du kan alltid skaffa en mobilrouter eller surfa via telefonen.