Med en trådlös multifunktionsskrivare baserad på bläckstråleteknik får du både bra fotoutskrifter och alla funktioner som kan tänkas behövas för hemmakontoret eller det mindre företaget. Till skillnad mot laserskrivare ger bläckstråleskrivare i dag nämligen utskrifter med fotokvalitet om rätt papper och inställningar används – medan utskrifterna från laserskrivare helt enkelt inte vill fastna på glansiga fotopapper överhuvudtaget.

Utskriftskostnaderna för bläckstråleskrivare har också blivit allt lägre. Sedan PC för Alla testade skrivare från samma tillverkare och i samma pris och kategori i fjol har utskriftskostnaderna minskat med mellan 10 och 35 procent enligt våra tester. Undantaget är Canon, där den modell vi testade i år var dyrare i drift än den modell vi testade i fjol.

Två viktiga tekniker

Epson och HP är ledande i utvecklingen av mer priseffektiva bläckstråleskrivare, ­vilket också märks på testresultatet. Med Epsons teknik durabrite sparas det på bläck bland annat genom att bläcket inte behöver tränga lika långt ned i pappersfibrerna för att stanna kvar. HP:s teknik Pagewide innebär att olika fotosensorer ser till att bläcket hamnar rätt på papperet. Pagewide är inte inbyggt i den HP-skrivare vi har med här, men används exempelvis i Officejet Pro X476DW (som kostar cirka 5 500 kronor).

Något vi kan konstatera när det gäller skrivarna i det här testet är annars att driftsäkerheten lämnar en del övrigt att önska när det handlar om väldigt många utskrifter som ska göras. Alla skrivare har nämligen envisats med att trilskas (en del mer än andra) med papper som fastnar på alla möjliga sätt, och det alldeles oavsett vilka papperstyper vi har använt.

Ovanligt många stopp

För att spara på miljön skrev vi i bland också ut flera gånger på båda sidorna av samma papper, något som visserligen må ha sparat på miljön, men som samtidigt ledde till osedvanligt många pappersstopp för skrivarna.

Så mycket billigare blev utskrifter från olika tillverkare:

Så mycket sjönk utskriftskostnaderna jämfört med PC för Allas test i nr 3/2013 av multifunktionsskrivare från samma tillverkare.

Epson Workforce Pro WF-5620DF
Bäst resultat med snål Epson

Epsons Workforce-skrivare går i vitt, till skillnad från de svartfärgade skrivarna den tampas med i det här testet. Inställningarna gör du främst direkt på pekskärmen, men det finns även en del fysiska knappar, bland annat för kopiering och fax.

Precis som HP:s skrivare ligger Epsons multifunktionsskrivare väldigt bra till vad gäller utskriftskostnaden. Först efter 147 utskrivna A4-foton kommer det första klagomålet från skrivaren över att den gula färgpatronen är på väg att ta slut. Sedan lyckas vi klämma ut ytterligare 66 bilder ur den innan det tar stopp för att cyanpatronen är tom.

Fotoutskrifterna med skrivaren blir bra med en välavvägd färgåtergivning, om än med smärre brus på sina ställen. Svärtan är bra både för bilder och texter, och i det senare fallet är det också en tydlig kantskärpa också i de små detaljerna i tecknen. Skannern ger ett visst rödstick när vi läser in vår fotobutiksutskrivna testbild, och den fångar heller inte riktigt alla detaljer i ljusa delar av bilden.

För kopiatorn är det tvärtom detaljerna i mörkare delar av bilden som inte blir riktigt hundraprocentiga, och en del brus märks också av i de ­svartvita delarna på den ­testkopierade sidan.

När plus och minus vägs mot varandra blir det Epsons ­skrivare som tar hem där här testet som helhet. Du får kvalitetsutskrifter, jämförelsevis hyfsade utskriftshastigheter och dessutom testets lägsta utskriftskostnader. Ett solklart val.

Plus
Bra svärta och fina ­fotoutskrifter. Låg ­driftskostnad.

Minus
Skanner och kopiator har smärre problem med detaljåtergivning i mörka respektive ljusa delar av bilden.


Brother MFC-J5720DW
A3-skrivare med barnsjukdomar

Den Brother-skrivare vi provade under vårt test var en förhandsversion som vi fått låna innan den färdiga produkten släppts marknaden. Det kan förklara varför den led av en del barnsjukdomar. Skrivaren har ett relativt kompakt yttre. Förutom strömknappen finns det inga kontrollknappar, utan alla inställningar och funktioner för Brother MFC-J6720W nås via den utfällbara pekskärmen på framsidan av enheten.

Det kompakta formatet till trots klarar skrivaren av utskrifter i A3-format. Den har även gott om anslutningsmöjligheter i form av inbyggd minneskortsläsare samt smarta funktioner för koppling till olika internettjänster som Dropbox och Facebook, från vilka material kan skrivas ut genom att användaren navigerar runt på tjänsterna på pekskärmen.

Vad beträffar kvaliteten på utskrifterna blir det inga applåder – i alla fall när det gäller det testexemplar som vi använde. Resultatet blev ­riktigt dåligt för det mesta vi testade att skriva ut med den, trots mekande med inställningar och försök med flera olika papperstyper. Våra testutskrifter med foton på 10 x 15-centimeters fotopapper tog olidligt lång tid att göra.

Utskriftskostnaderna för Brother-skrivaren blev till råga på allt dyrast i vårt test. Efter 95 fotoutskrifter i A4-format tog cyan-patronen slut och det gick inte att fortsätta skriva ut i färg på skrivaren. Däremot gick det utan problem att fortsätta skriva ut i svartvitt.

Plus
Kan skriva ut i A3. Gott om anslutnings-möjligheter.

Minus
Sämst utskriftskvalitet i testet. Testets högsta utskriftskostnad.


Canon Pixma MX925
Snäll prislapp – men långsam

På Canons Pixma-skrivare sitter ingen pekskärm. Här navigerar du bland menyer och inställningar med hjälp av knappar placerade vid sidan av och under skärmen.

När du använder skrivaren visar skärmen tydligt hur mycket bläck som finns kvar i de fem patronerna. Att ­skrivaren har plats för fem färgpatroner, varav två är för svartvita utskrifter, ger bevis-ligen inga fördelar när det gäller att sänka utskriftskostnaderna för den som vill göra fotoutskrifter i färg.

Skrivaren visar sig enligt vårt test nämligen ligga ganska högt när det gäller utskriftskostnaden. Antalet utskrifter som vi, med fyllda XL-patroner, lyckades göra med den här skrivaren var och nosade på ett tresiffrigt antal men stannade till slut på 99 sidor.

När väl färgpatronerna tar slut går det att fortsätta skriva ut i svartvitt.
Är du på jakt efter en blixtsnabb skrivare är det här fel modell för dig. Med undantag för fotoutskrifter i vykortsformat visar sig Pixma MX 925 vara långsammast i testet.

Samtidigt ska påpekas att skrivaren är absolut billigast i testet. Trots prislappen så är det, om du står ut med att skrivaren inte är särskilt snabb, inget tvivel om att Canons skrivare levererar bra resultat vad både vad gäller text-, foto- och kopieringsutskrifter.

Skannern håller dessvärre inte lika hög standard som själva skrivaren. Inlästa bilder dras med låg kontrast och en hel del brus.

Plus 
Bra utskriftskvalitet. Billigast.

Minus 
Långsamma utskrifter. Inlästa bilder har problem med kontrast och brus.


HP Officejet pro 8620
HP är billigast i drift

HP:s Officejet-skrivare är ­testets mest skrymmande. Pekskärmen är störst i testet och menyerna enkla att ­navigera bland.

Utskrifterna från skrivaren håller också hög kvalitet överlag, men för skanner och kopieringsfunktion finns en del problem med hanteringen av mörkare färgnyanser, vilka gärna smetas ihop och inte har tydlig ­kontrast. Fotoutskrifterna är skarpa med tydliga ­färger, även om en del brus märks i detaljerna.

Vad gäller utskriftskostnad tar HP Officejet hem första-platsen i testet med 5,76 kronor i kostnad per utskrivet A4-foto. Vi hinner upp till 169 färgbildsutskrifter innan vi får en första varning om att cyanpatronen börjar slut, men sedan lyckas vi pressa ur den ytterligare nästan 50 A4-foton innan det tar stopp.

Just cyanpatronen är ofta den patron som förbrukas snabbast för användare som skriver ut mycket färgbilder, men när vi testar HP Officejet Pro 8620 märker vi ändå en ganska jämn åtgång av bläcket i av patronerna.

En nackdel med skrivaren är samtidigt att det inte går att göra svartvita utskrifter eller kopior med den om någon av färgpatronerna är slut.

Plus 
Billigast driftskostnad. Bra utskriftskvalitet.

Minus 
Skanner och kopiator har svårt med mörka partier. Tillåter inte svartvita utskrifter om en ­färgpatron tar slut.

Bläckskrivare med billiga utskrifter

Klicka på tabellerna för att se i stort format

Så bra blir fotoutskrifter och skannade bilder


Så gjorde vi urvalet och testet

Urval. Vi bad fyra stora tillverkare skicka sina mest ekonomiska bläckskrivare i prisklassen 1 500-2 500 kronor.

Fotoutskrift. Vi använde glansigt A4-fotopapper samt fotopapper i 10 x 16-centimetersformat för testets färgutskrifter. Utskriftskvaliteten analyserades på A4-utskrifter med skrivarna inställda på bästa kvalitet. Vi jämförde utskrifterna visuellt med originalbilden på datorskärmen.

Textutskrift. Vi skrev ut fem sidor text i A4-format, tog tid och räknade ut en snittid per utskriven sida. För att mäta kvaliteten skrev vi ut en textsida, digitaliserade sedan utskriften och zoomade in 400 procent på texten med storlek 7.

Kopiering. Vi tog tiden för att kopiera ett nummer av PC för Alla i färg respektive svartvitt. Färgkopian jämfördes visuellt med originaltrycket.
Skanner. Vi använde en bild utskriven i fotoaffär och läste in den i 600 dpi på respektive skrivare före visuellt jämförelse.

Utskriftskostnad. För att räkna ut kostnaden för fotoutskrifter i A4-format användes fem olika bilder som skrevs ut i omgångar om 25 bilder i taget i normal kvalitet för skrivarna tills dess att någon av färgpatronerna tog slut. Patronerna som användes var av XL-storlek och vi använde enkelt multifunktionspapper för utskrifterna.

Testvärdena i vår test kan bara jämföras med varandra, inte med tillverkarnas egna siffror.