Huawei har verkligen tagit sig i kragen med sina senast släppta enheter. Mobilen Ascend P7 är en av årets mest väldesignade telefoner, men tyvärr sätter telefonens mjukvara käppar i hjulet när det gäller stabilitet. Med surfplattan, eller phableten, Mediapad X1 känns det som att Huawei kör på i samma spår.

Av designen att döma skulle man kunna tro att Mediapad X1 är ett illegitimt kärleksbarn mellan Nexus 7 och Ipad Mini. Bygget är stabilt, och bortsett från några detaljer och framsidan av glas så är hela höljet gjort av aluminium. Plattan känns som en premiumenhet tack vare baksidan av borstat aluminium och en kromad ram på framsidan.

Insidan är nästan identisk med Ascend P7, med Hisilicon Kirin 910 och Mali 450MP4 som sköter grafiken. Om dessa begrepp gör dig förvirrad så är du inte ensam. Men det handlar om en fyrkärnig Cortex A9 på 1,6 GHz. Ingen prestandabest som topptelefoner från Samsung eller LG, men rent prestandamässigt får Mediapad X1 ändå godkänt. Kör vi grafikintensiva spel på plattan eller surfar in på tunga hemsidor så märker vi att plattan inte riktigt hänger med.

Designmässigt placerar sig Mediapad X1 på samma nivå som Sony Xperia Z2 och HTC One M8, och hårdvarumässigt hamnar plattan i mellansegmentet. Hade Huawei kört en vaniljversion av Android så hade allting varit frid och fröjd. Men så är givetvis inte fallet. På Mediapad X1 hittar vi gränssnittet Emotion UI, vilket är Android utan någon applista och med mängder av krascher. Som tur är kan du på ett väldigt enkelt sätt bli av med Huaweis eget gränssnitt genom att ladda ner en ny launcher till Android, som Aviate, Google Now Launcher eller Apex. Tyvärr löser det bara ett av problemen då appar fortfarande kraschar till höger och vänster.

Mediapad X1 är, precis som Ascend P7, en extremt bitterljuv upplevelse. Vi fullkomligt älskar designen. Sjutummaren är en fröjd att ha i handen och skärmen är ljusstark och högupplöst nog för att du utan problem ska kunna titta på Netflix, läsa serier eller redigera bilder på den. Vi känner dock att mjukvaran behöver hamna på samma nivå som resten av enheten innan vi kan dela ut toppbetyg till Mediapad X1.


+ Designen!
+ Designen igen!
+ Bekväm formfaktor

- Mjukvaran
- Emotion UI
- Appar kraschar. Ständigt.

=
Vill du ha en Ipad Mini med Android? Då är det bättre att vänta tills Apple börjar använda Android. Eller i alla fall tills Huawei får ordning på mjukvaran.

Betyg:
Prestanda: 6
Design/form: 10
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 7
Totalt: 7

Fakta

Pris: 4 000 kr
Tillverkare: Huawei, http://consumer.huawei.com/en
Skärm: 7 tum, 1920 x 1200 pixlar, 323 ppi
Displaytyp: Ips lcd
Mått: 183,5 x 103,9 x 7,2 mm
Vikt: 239 gram
Minne: 16 GB lagring/ 2 GB internminne
Kamera: 13 megapixel (bak), 5 megapixel (fram)
Systemkrets: Hisilicon Kirin 910, fyrkärnig Cortex A9 1,6 GHz
Batteri: 5 000 mAh
OS: Android 4.2, Emotion UI 2.0
Övrigt: Smart batterisparfunktion, möjlighet att ändra tema