Fjärrstyr alla dina prylar

Snart kommer fler och fler helt vanliga prylar att kunna kopplas upp mot nätet och och styras via smarta mobiler. Men en del smarta, uppkopplade prylar finns redan i dag, här har vi testat några av de bästa. Följ med oss in i det uppkopplade hemmet.

I framtiden kommer hela ditt hem att vara uppkopplat mot nätet. Ditt kylskåp kommer att säga åt dig när det är dags att köpa ny mjölk och din termostat höjer automatiskt temperaturen därhemma när du startar bilen efter arbetsdagen. Och prylarna kommer inte bara att prata med nätet, de kommer också att prata med varandra. När din smarta säng känner att du vaknar börjar kaffemaskinen i köket att brygga en kanna, och när luftfuktigheten dyker startar bevattningssystemet på gräsmattan automatiskt.

Låter det bekant? Luttrade teknikrävar kanske drar en djup suck när de återigen får höra löften om det smarta hemmet – ett koncept som alltid väntar runt knuten men som aldrig tycks bli verklighet för den breda massan. Den här gången kan dock saker vara på väg att förändras på riktigt. Nya uppkopplade prylar för hemmet lanseras hela tiden, och de blir allt mer överkomliga och lättanvända. Samtidigt satsar teknikjättarna stora pengar på området.

En del av förklaringen till trenden hittar vi i våra fickor. De smarta telefonerna blir allt mer kraftfulla och är ständigt uppkopplade. De kan mycket väl visa sig vara den ingrediens som behövs för att de gamla löftena om smartare bostäder slutligen ska bli verklighet. Men det finns fortfarande hinder.

Sakernas internet
Framtidens uppkopplade hem kan spåras till en bredare trend i teknikindustrin. Internet of Things, eller ”Sakernas internet”, är ett samlingsnamn för alle-handa produkter som tidigare har levt i nätskugga och som nu kopplas upp mot nätet. Det är en bred term som även rör sig långt utanför våra hem, och kan handla om att allt från gatubelysning till lastbilsdäck utrustas med sensorer och förmågan att kommunicera med andra enheter och med nätet.

Internet of Things väntas växa snabbt de närmaste åren. Analysfirman Gartner tror att 26 miljarder Internet of Things-enheter kommer att vara uppkopplade år 2020. För att sätta saken i perspektiv tror de också att omkring sju miljarder surfplattor, mobiler och datorer kommer att vara aktiva samma år. De prylar som inkluderas i begreppet Internet of Things kommer med andra ord att vara betydligt fler än de enheter som traditionellt har kommunicerat med nätet.

Teknikjättarna vill in i våra hem
Uppkopplade och automatiserade hem är den kategori inom Internet of Things som får mest uppmärksamhet just nu, åtminstone på konsumentnivå. Teknikjättarna är inte sena på att haka på.

Samsung har lanserat sitt smarta hem-system på de amerikanska och koreanska marknaderna. Med en app i Android-luren kan användare styra vissa modeller av Samsungvitvaror och -hushållsmaskiner på distans. I framtiden ska även prylar från and-ra tillverkare kunna styras genom systemet.

Crockpot
Allt fler prylar kopplas upp mot nätet. På bilden en uppkopplad långkoksgryta som är resultatet av ett samarbete mellan Belkin och Crock-Pot.

Google har också fått in en fot på marknaden tack vare sitt uppmärksammade köp av Nest, ett företag som är mest kända för sin smarta termostat. Microsoft å sin sida presenterade under våren ett samarbete med smarta hem-företaget Insteon.

Apple var sist på bollen, men avslöjade unsin egen satsning i början av sommaren. Under årets utvecklarkonferens WWDC avtäcktes Homekit, som är en del av iOS 8. Homekit är inte en enskild app utan fungerar som en samling verktyg för hårdvarutillverkare som vill bygga in styrning av prylarna direkt i iOS 8, bland annat via röstassistenten Siri.

Genom Homekit ska du dels kunna styra enskilda enheter, dels kunna skapa gemensamma aktiviteter för flera olika prylar. Om du till exempel berättar för Siri att du ska gå och lägga dig kan dina lampor släckas, ytterdörren låsas,och termostaten sänkas några grader.

Bland de företag som arbetar med Homekit just nu finns ett flertal stora aktörer. Av dem vi testar här är både Philips och Netatmo bekräftade. Andra nämnvärda företag på listan är Honeywell, Ihome, Withings, Broadcom och Kwikset. Räkna också med att de deltagande tillverkarna kommer att bli fler med tiden.

Tack vare widgets, som också blir en del av iOS 8, kan vi också räkna med att enklare funktioner hos vissa prylar kommer att kunna styras utan att användaren behöver öppna någon app. Philips har visat upp ett koncept på en widget till de smarta lamporna Hue, där grundläggande kontroll över belysningen blir tillgänglig från telefonens notiscenter.

Kylskåp som skickar spam
Framtidens smarta hem kan borga för en bekvämare tillvaro, men de växande nätverken innebär också risker. Varje pryl som kopplas upp mot nätet är ett potentiellt säkerhetshål, och Internet of Things-prylarna är inga undantag – snarare tvärtom. Till skillnad från våra datorer är de ofta mer sårbara eftersom de tenderar att uppdateras mer sällan, och eftersom användare inte är lika måna om att exempelvis byta bort förinställda användarnamn och lösenord i mer perifera prylar.

I vintras använde sig till exempel en grupp hackare av upp till 100 000 uppkopplade enheter för att skicka ut 750 000 illasinnade mejl. Bland de hackade enheterna syntes routrar, smarta tv-apparater – och åtmin-stone ett uppkopplat kylskåp. Säkerhetsföretaget Proofpoint, som upptäckte angreppet, noterade att de flesta av prylarna var felkonfigurerade eller använde förinställda uppgifter för åtkomst.

– Många av de här enheterna är dåligt skyddade, och konsumenter har i praktiken inget sätt att upptäcka eller åtgärda angrepp när de sker, sa Proofpoints David Knight efter attacken.

Attacken är förstås långt ifrån den första sårbarhet som har upptäckts i uppkopplade prylar. I våra tester av Belkin Wemo och ip-kameran från D-Link tar vi upp fler exempel.

Nest Protect
Google-ägda Nest tvingades återkalla sin uppkopplade brandvarnare när en säkerhetsbrist uppdagades.

Smarta brandvarnare återkallades
Och det handlar inte bara om att hacka användarnas digitala liv. Den fysiska säkerheten i hemmet riskerar också att äventyras i takt med att den nya teknologin hittar sin form. Google-förvärvade Nest är ett omskrivet exempel på den saken. Nest gjorde sig ett namn med sin smarta termostat, men deras andra produkt – en uppkopplad brandvarnare – har skamfilat företagets rykte.

Brandvarnaren Nest Protect såldes med en funktion som lät användaren vinka med handen för att få tyst på larmet. Problemet med funktionen, visade det sig, är att även andra rörelser kunde tolkas som vinkningar. Detta skulle teoretiskt sett kunna leda till att larmet tystades oavsiktligt under en brand.

När problemet uppdagades valde Nest att avaktivera vinkningsfunktionen genom en mjukvaruuppdatering, och företaget slutade tillfälligt att sälja brandvarnaren. En månad senare kände sig Nest tvungna att återkalla alla tidigare sålda enheter.

Täcker försäkringen smarta lås?
En annan uppmärksammad produktkategori är de nya dörrlås som låter din telefon agera nyckel. De går under namn som Yale Doorman, Lockitron, Goji och Unikey och har en hel del smarta användningsområden. Flera av dem kan till exempel dela ut tillfälliga elektroniska ”nycklar” till gäster, eller automatiskt låsa upp dörren när du närmar dig hemmet.

Innan du skaffar ett smart lås bör du dock kolla vad ditt försäkringsbolag tycker om saken. Vi ville testa ett av dem till den här artikeln, men fick kalla fötter när vi insåg att användningen hade äventyrat vår hemförsäkring.

Vårt försäkringsbolag Länsförsäkringar Stockholm utgår från rekommendationer från Stöldskyddsföreningen. Om ett icke godkänt lås används kan därför ersättningen vid inbrott påverkas.

Unikey Kevo
Det finns gott om smarta lås till salu, men det är inte säkert att de är godkända av ditt försäkringsbolag.

Lotta Mauritzson är ansvarig för rådgivning på Stöldskyddsföreningen. Hon berättar att i dagsläget är inga elektroniska lås certifierade och därmed rekommenderade av SSF.

– Anledningen är att det inte finns en färdig norm att testa låsen mot. Det jobbet är dock i sitt slutskede och så snart normen är publicerad kan låsen också börja testas. Det kommer troligen att hända under hösten 2014, säger hon.

Eftersom många svenska försäkringsbolag följer SSF:s rekommendationer kan det med andra ord vara värt att vänta innan du monterar ett uppkopplat lås på ytterdörren.

Branschen väntar på en standard
De potentiella säkerhetsbristerna vittnar om en marknad som fortfarande befinner sig i sin linda – och det finns ytterligare ett problem för dig som vill göra bostaden smartare: än så länge saknas en standard för hur prylarna ska kommunicera med varandra.

Hos mindre tillverkare står striden mellan kommunikationsstandarder som Z-Wave och Zigbee. Medan tillverkarna drar åt olika håll måste konsumenten välja en av teknikerna, och kanske avstå från prylar som inte kan kommunicera med dem som redan finns i hemmet.

System som till exempel utnyttjar Z-Wave och Zigbee kan vara kraftfulla verktyg för inbitna användare, men efter ett flertal år har de fortfarande inte lyckats nå någon massmarknad.

Hubbar som kan ena prylarna
Det finns dock några ljusningar i standardproblematiken. Apples eget Homekit kanske kan lösa problemet genom att samla ihop prylar som använder olika kommunikationsmetoder. Dessutom har ett par omtalade unga företag åtagit sig att förpassa standardkrånglet till historien. Deras filosofi är att koppla ihop flera olika prylar och standarder i ett förenklat gränssnitt.

Ambitionen är välbehövlig. Hemautomation i ordets egentliga bemärkelse handlar trots allt om mer än att bara styra ett eluttag från telefonen. Ett riktigt smart hem är samspelt till den grad att aktiviteter kan startas utan direkta kommandon. När vi närmar oss farstubron ska dörren låsas upp, lamporna tändas, termostaten höjas och en spellista starta – utan att vi lyfter ett finger. Då krävs ett samspel mellan prylarna.

Företaget Smart Things stöder till exempel prylar som kommunicerar över Z-Wave, Zigbee och wifi. Konkurrenten Revolv å sin sida stöder Z-Wave, Insteon och wifi, och jobbar även på Zigbee-stöd. Båda utgår från idén om att låta prylarna interagera genom företagens hubbar, som ansluts till routern och styrs från en app i telefonen.

Revolv och Smartthings finns än så länge bara tillgängliga i USA, men enligt företagen finns planer på europeiska lanseringar (något som kräver ändringar av exempelvis frekvenser och stickproppar). Om systemen håller vad de lovar kan de bli en enkel och förhållandevis billig väg till automatisering av de uppkopplade prylar som redan finns i våra hem.

Appar för fjärrstyrning
Marknaden för appstyrda produkter är ung, men det finns redan många mer eller mindre smarta prylar att välja bland.

Lätt att komma i gång
I väntan på lösningar som Homekit, SmartThings och Revolv kan du med enkla medel smygstarta ditt uppkopplade hem redan nu. Allt som krävs är en smart telefon, en trådlös router och några väl valda smarta prylar.

När vi använder enskilda appar får vi leva utan den mest avancerade automatiseringen, men i gengäld är det oerhört lätt att komma i gång. Dessutom kan flera av de här prylarna kommunicera med varandra och med webben genom den utmärkta tjänsten If This Then That. Kolla in några av våra favoritrecept här intill.

Inför den här artikeln har vi levt under några månader med prylar som kan styra och övervaka allt från eluttag och lampor till hembio och krukväxter. Några av dem kommunicerar med varandra och med smarta webbtjänster, medan andra ägnar sig åt envägskommunikation med appen i telefonen.

Vissa av prylarna lyckas göra hemmet smartare – och underlätta vardagen. Gemensamt för dem är en försmak av en framtidsvision där telefonen är den centrala punkten i våra smarta hem. Läs vidare för att se vilka prylar som kan platsa hemma hos dig.

Läs om Sveriges smartaste hem
I våra tester har vi valt att fokusera på relativt lättillgängliga prylar som ansluts direkt till en iOS-app. Du som vill läsa mer om allt från Z-Wave till säkerhetskameror gör gott i att kolla in vår systertidning M3:s stora artikel. Där hittar du dessutom en artikel om Sveriges kanske mest uppkopplade bostad.

Kom i gång med Ifttt i hemmet


Tjänsten If This Then That (Ifttt) hittar du på ifttt.com. Där skapar du recept enligt devisen ”Om det här händer, gör så här”. Det möjliggör massor av automatisering. Här är tre recept som hjälper dig att komma i gång med Ifttt i ditt hem.

Fler recept hittar du i.

Starta eluttaget när du närmar dig
Med så kallad geofencing kan du aktivera dina prylar när du närmar dig en viss plats. I receptet nedan har vi kopplat ihop en iPhones placering med en Wemo Switch. Med det här receptet kan till exempel hallampan tändas medan du låser upp dörren. Tänk dock på att geofencing inte är någon exakt vetenskap. Ibland kan den till exempel råka aktivera ett kommando när du lämnar bostaden. Koppla med andra ord inga kaffebryggare eller andra potentiellt farliga apparater till recept av den här typen.

Recept:

Håll koll på temperaturen
Netatmos väderstation är måttligt användbar, men med hjälp av Ifttt blir den faktiskt mer intressant. Eftersom enheten bland annat är en uppkopplad termometer kan den exempelvis användas för att varna för plötsliga väderomställningar. Vill du veta om det är läge att ta på vinterjackan innan du går ut genom dörren? Med det här receptet skickas en notis till telefonen när utomhustemperaturen sjunker till fem grader.

Recept:

Lampknapp till Philips Hue
Philips planerar att lansera en fysisk knapp till sina Hue-lampor. Om du redan har en Wemo Switch (som är utrustad med en knapp) till övers kan du dock fixa en lampknapp redan nu. Här har vi skapat två recept, en som gör att alla Hue-lampor tänds när Switch-knappen aktiveras och en som gör att de släcks när den avaktiveras. När knappen har tryckts in får du snällt vänta några sekunder på att kommandot går över nätet, landar i Philips Hue-hubben och skickas vidare till lamporna.

Tänd:   Släck: