Minidrone Rolling Spider är en av två minidrönare som Parrot utannonserade tidigare i år. Själva drönaren är drygt 14 cm bred och propellrarna mäter 5,5 cm i diameter. Det är alltså en rätt stor skillnad jämfört med AR Drone 2.

Bantad
Men med det mindre formatet har Parrot sparat in på en hel del funktioner. Enheten styrs via bluetooth 4.0, i stället för wifi, och har en räckvidd på 20 meter. Till skillnad från en kamera som filmar i hd hittar vi en extremt lågupplöst kamera på Rolling Spiders undersida. Sen förstås ett betydligt mindre batteri som endast ger dig åtta minuters flygtid. I och med detta är också givetvis priset betydligt lägre än hos de större drönarna från Parrot.

Namnet på drönaren anspelar på dess möjlighet att klättra på väggar. Eller ja. Rulla. I paketet som du får när du köper drönaren ligger det två plasthjul och en fästanordning. När du startar drönarens propellrar stannar den kvar på marken när hjulen sitter fast. Du kan då åka fram och tillbaka på marken och förstås upp och ner för väggar. Plasthjulen gör drönaren perfekt för inomhuskörning då du utan problem kan köra in i väggar utan att behöva oroa dig för skador på den. Den första sessionen vi körde Rolling Spider fick den ta så pass mycket stryk att vi inte trodde att den skulle lyfta igen. Men efter en laddning så var denigång igen.

Styr med mobilen
Precis som andra Parrotdrönare så följer det inte med någon specifik kontrollenhet, utan du måste använda en mobiltelefon eller surfplatta. Eftersom den använder Bluetooth 4.0 så måste du ha en mobiltelefon, eller surfplatta, med den standarden. Appen Freeflight 3.0 finns till både Android och IOS (Windows Phone-version kommer senare). I appen kommer du åt alla inställningar du kan behöva. Som hur snabbt du ska kunna åka i höjdled och sidled. Sedan kan du också ändra hur du kontrollerar drönaren. En ny och riktigt cool funktion är det nya sättet att starta maskinen. Genom att klicka på freefall-knappen så kan du slänga upp drönaren i luften och den aktiveras automatiskt. Sedan är det bara att börja flyga runt. Givetvis går det att starta den genom att trycka på take off-knappen, men det är betydligt häftigare att knäppa iväg drönaren på samma sätt som du singlar slant. 


+ Extremt rolig att köra
+ Lättanvänd
+ Freefall take-off

- Kort batteritid
- Lång laddningstid

=
Åtta minuter må vara kort tid men det är åtta extremt underhållande minuter. För den där lilla graden av extra rolighet så kan du köpa två Rolling Spiders så att du kan flyga runt och spexa med en vän!

Betyg:
Design/tålighet: 9
Batteritid: 4
Användarvänlighet: 9
Rolighet: 10
Prisvärde: 8
Totalt: 8

Fakta

Tillverkare: Parrot, http://www.parrot.com/usa/
Pris: 1 000 kr
Räckvidd: 20 m
Kontrollapp: Free Flight 3.0, Lista med kompatibla enheter
Batteritid: 8 min (90 min laddning)
Tillgänglighet: Coolstuff | Hobbex | Webhallen | Apple Store | Von Gadget