Försäljningen av kompaktkameror har störtdykt de senaste åren, men det finns delar av den marknaden som går emot strömmen. Ett exempel är olika varianter av superzoomar, och med FZ1000 slår Panasonic till med en rejäl sådan. Inte för att sexton gångers zoomomfång i sig är extremt, men kombinationen av en stor entumssensor och det zoomomfånget är definitivt hardcore.

Att kalla FZ1000 för kompaktkamera kan verka märkligt, den är faktiskt ganska jämnstor med en aps-c-systemkamera med kitobjektiv. Men kompakt syftar här helt enkelt på att det är en kamera med fast monterat objektiv. Det här är ändå en lockande kamera för den som vill ha en allt-i-ett-lösning med bra sensorprestanda och inte vill hålla på och krångla med objektivbyten. Ungefär som en Sony RX100 på stereoider.

Dessutom är objektivet trots sitt stora zoomomfång ganska ljusstarkt, maxbländaren är f/2,8 vid 25 mm och minskar sedan gradvis och blir f/4 vid ungefär 150 mm och håller sedan det värdet upp till 400 mm. Men om du hör till dem som älskar suddiga bakgrunder, det fotonördar kallar bokeh, då bör du hålla i minnet att det här ungefär motsvarar ett bländaromfång på f/7-f711 på en småbildskamera. Men på porträttavstånd får du faktiskt en snygg oskärpa.

Vid 25 mm är inte objektivet jätteskarpt, men resultatet blir ändå tydligt bättre än hos riktigt små kompakter. På längre brännvidder är prestanda mycket bra och du kan verkligen fota vid 400 mm och få skarpa bilder. På tal om skärpa är dessutom autofokusen riktigt snabb och bra. Överhuvud taget är FZ1000 en rapp och pigg kamera, det här är inte alls som gamla tiders slöa superzoomar där allt gick i slowmotion. Du har en serietagning på 12 bilder per sekund, eller 7 med kontinuerlig fokus.

Vår enda kritik mot autofokusen är att den vid några tillfällen under testet körde helt vilse och sedan inte hittade fokus igen förrän vi startat om kameran. Här kan Panasonic nog behöva en firmwarefix.


Rugby på Årstafältet i Stockholm. Panasonic FZ1000 är egentligen ingen actionkamera, autofokusen är snabb och säker, men inte speciellt bra på att följa rörliga motiv. Men zoomomfånget och snabbheten gör att den ändå klarar sig hyfsat. Klicka på bilden för att se den i större format.


Den här typen av motiv men enorma kontraster mellan ljust och mörkt är ofta för svåra för traditionella superzoomar med sina små sensorer. Panasonic FZ1000 med sin relativt stora entumssensor sköter det riktigt bra och du kan ljusa upp skuggor utan att få besvärande brus. Klicka på bilden för att se den i större format. 

Att bildkvaliteten hos FZ1000 är så bra beror inte enbart på det fina objektivet. Entumssensorn bidrar den med, jämfört med andra superzoomar så ger FZ1000 bra bildkvalitet i mycket svagare ljus. Du kan skruva upp känsligheten till iso 3200 och fortfarande få helt ok färger och en riktigt bra detaljteckning. Här förtjänar Panasonic beröm, till skillnad från många av sina konkurrenter förstör de inte detaljteckningen med för hårdhänt brusreducering.

Videokvaliteten är exceptionellt bra och att du kan filma i 4k gör inte saken sämre. Givetvis har du även gammal vanlig full-HD, 1 920 x 1 080 bildpunkter i 24p, 25p, 30p, 50p eller 60p och detta med en bitrate upp mot 28 Mbps. Du kan välja att spara video som avchd eller som mpeg-4.

Ihop med det stora zoomomfånget är FZ1000 en mycket trevlig videokamera. Videoklippen blir detaljrika utan fladder och det är knappt någon jelloeffekt. Men som alltid med video kan du vinna mycket genom att koppla in en extern mikrofon. Och tänk på att för 4k behöver du verkligen ha ett bra stativ om du skall få ut en tydlig fördel.


+ Enormt zoomomfång
+ Videokvalitet i toppklass samt 4k-video
+ Snabb, bra autofokus

- Lite tung och klumpig
- Vid några tillfällen gick kameran i baklås

= Panasonic FZ1000 är ingen liten kompaktkamera du stoppar i fickan. Det här är snabb, rapp kamera med stort zoomomfång och som fungerar bra även i svagt ljus. Videokvaliteten hör till det bästa du kan hitta. Det här är en kamera för dig som vill ha bildkvaliteten hos en systemkamera utan krånglet. Det är även en suverän videokamera både för semesterfilmaren och för dig som satsar ambitiöst på video.

Betyg:
Storlek/form: 7
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8
Totalbetyg: 8

Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Bästa pris just nu: 4490 kr

Fakta

Pris: 8 500 kronor
Tillverkare: Panasonic, www.panasonic.se

Upplösning: 20,0 megapixel
Sensorstorlek: Entums (8,8 x 13,2 mm)
Filmfunktion: 4 096 x 2 160 i 24p, 3 840 x 2 160 24p, 25p eller 30p, 1 920 x 1 080 i 24p, 25p, 30p, 50p eller 60p
Objektiv: motsvarande 25-400/2,8-4 
Sökare: Elektronisk, 2,36 megapixel
Skärm: 3 tum (921 000 pixlar)
Inbyggd blixt: Ja
Mikrofoningång/hörlursuttag: Ja/nej
Minne: Sd
In/utgångar: Usb, av-ut, hdmi, mic, kontakt för fjärrkontroll
Mått: 137 x 99 x 131 millimeter
Batterikapacitet: 360 bilder
Vikt: 831 gram med batteri