Det går snabbt ibland. Det är inte så värst många månader sedan april, då vi testade Sonys senaste flaggskepp Xperia Z2. Man kunde ju tänka sig att en generation per år skulle räcka, men Sony ville visst inte vara utan jätterubriker på årets IFA-mässa och behövde visa upp något nytt när konkurrenten Samsung bombarderade oss med nyheter. Det enda Samsung inte hade var en ny topptelefon i telefon-storlek (mastodontluren Note 4 räknas inte), och Galaxy Alpha är en gammal lur i nytt skal. Sony tog chansen att bli smartphone-kung på IFA. Man skulle ju tro att nya surfplattorna skulle räcka för att få uppmärksamhet, men tydligen inte.

Så här såg det ut när vi kollade in Xperia Z3 - och även lillsyskonet Xperia Z3 Compact - för första gången. Ett test av Z3 Compact kommer även det inom kort.

Det är i alla fall så vi tolkar det, för i ärlighetens namn skulle den här skapelsen lika gärna kunnat heta Xperia X2 Plus eller något liknande. Här finns visserligen en hel del nyheter, men helhetsintrycket är att den inte riktigt förtjänar att tänkas på som en helt ny generation av Xperia.

Stilen största nyheten

Det betyder nu inte att Z3:an är något att fnysa åt. Den är snäppet bättre än Z2 på flera punkter, och Z2 var ju redan, i våra ögon, världens bästa mobil. Konkurrensen är dock högre nu än i våras, med flera tillverkare som imponerat på olika sätt, och med en ny Iphone i kulisserna gäller det att visa framfötterna. Z2 behöll topp-positionen våra ögon med suverän byggkvalitet, kvalitetskänsla och kamera, men Sony borde nu känna flåset i nacken.

I Z3 har Sony plattat till luren nästan en millimeter, och fått ner vikten tio gram. Det är välkommet, men den är fortfarande tyngre än konkurrenter som Samsung Galaxy S5 och LG G3. Formen har också blivit lite mer rundad än förut, vilket gör att den känns bekvämare att hålla i. Rundheten går igenom i formspråket, med mindre och rundade luckor för usb-porten, sd-kortet och sim-kortet. Tätheten är fortsatt klassad till IP68, vilket är ungefär så bra det går att få det utan att bygga case för djupdykning.

Det är fortfarande glasskiva både bak och fram, och en skönt matt metallram runtom. Vi undrar lite över valet av glas på baksidan. Dels är den helblank så den blir snabbt svettig i handen, dels glider den runt som en blöt tvål om man lägger den på en bordsyta. Men det är vackert och känns lyxigt. Kanske det är det viktigaste?

Små, små förbättringar

Prestandamässigt är Z3 en marginell uppgradering. Sony har gått från Snapdragon 801 till… Snapdragon 801. Men en lite färskare variant med 2,5 gigahertz Krait-processor istället för 2,3. Märks det? Nja, det är nog svårt att påstå, det snabbar säkert upp sådant som filterbehandling och serietagning av foton och ett och annat lite mer krävande spel. Men mest känns det som om Sony behövde något mer nytt att kunna skylta med hårdvarumässigt förutom utseendet. Så ny processor fick det bli.

Bildskärmen är, såvitt vi kan se, exakt samma som i Z2. Inte fy skam det, men framför allt på skärmsidan är Sony inte längre i tätposition. Både LG och Samsung imponerar lite mer med panelerna i sina lurar. Sony har fortfarande en egde med Triluminos-tekniken som gör skärmen extra bra för filmvisning, men det är inte samma skärpa som i LG G3 och inte samma färg och kontrast som i amoled-skärmen hos Samsung Galaxy S5.

Kameran är dock fortfarande Sonys ess i rockärmen. Det är bara Lumia-lurarna som kan spela i samma liga som Sony, och i Z3 har Sony tweakat kameran en aning. Det är samma sensor men en ny lins med vidare vinkel. Det gör att man kan utnyttja de 20,7 miljoner pixlarna till ännu mer episka landskapsbilder.

Sonys kamera-app är en renodlad historia som till en början ser ut att inte innehålla särskilt mycket funktioner och finesser, utan bara en stor knapp för den som snabbt och enkelt vill ta en bild. Istället finns ”appar”, funktioner man lägger till och komponerar sin egen kamera-app. Här hittar vi till exempel timeshift, slow motion-filmning, diverse filter, live-strömning till Youtube och mycket mer. Det är såvitt vi kan se samma koncept som tidigare, men värt att ge en guldstjäna ändå. Det är riktigt smart.

Spela överallt

Z3 har Android 4.4.4 med i stort sett samma Sony-gränssnitt som tidigare. Vi hittar inte extremt många mjukvarunyheter, men de som är där är riktigt intressanta. För det första Lifelog, som kommer med alla nya Sony-lurar, en app som håller koll på dig och din aktivitet, från vad träningsarmbandet berättar till vem du mejlat. Det här är ju information som telefonen vet i alla fall, så här får man ett riktigt snyggt sätt att hålla koll på sig själv om man har taskigt närminne.

Andra höjdaren är nya kopplingen till Playstation 4. Xperia Z3, och även nya Z3-plattorna kan koppla upp sig mot din PS4 och strömma spelen till plattan över wifi. Det går också att koppla in en riktig Dualshock 4-kontroll med en adapter. Så nu kan du köra Infamous Second Son på muggen.

Det är kanske inte världens mest spännande feature, men då det är tunt med andra nyheter får vi nöja oss med det lilla. Det är ingen tvekan om att Sony Xperia Z3 är en riktigt bra mobil. Men det ser ut som om det här är det tempot Sony nu tänker hålla med släpp, och då ska man kanske inte förvänta sig mer.

Den som har en Z2 kan lugnt vänta på Z4 utan att känna att de missar något väsentligt. Då kanske vi till slut också bjuds på en ny generation skärm, usb 3, fingeravtrycksläsare eller kanske laddningslösning som inte involverar usb-porten på köpet. Då kan det bli full pott igen.


+ Ny, slimmad design.
+ Prestanda i topp.
+ Fjärrkör Playstation 4.

- Inte mycket nytt.
- Fortfarande något tung.

= Z3 lyckas att både vara i världsklass och samtidigt kännas ointressant. Släpper vi vår törst efter innovation och fokuserar på kvalitet istället är det inget snack om att det här är riktigt bra.

BETYG
Prestanda: 9
Kvalitet: 9
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8 
Prisvärde: 8
Totalt: 9