Gigaset Elements

Enkelt men begränsat

Vi älskar när krångliga prylar är lätta att använda och när tillverkaren har ansträngt sig och använt tekniken för att göra installationen så smidig som möjligt. Så är det med Gigasets larmpaket – om du inte klarar att installera det bör du nog inte använda något mer avancerat än en brödrost.

Startpaketet innehåller en central­enhet, rörelsedetektor och en dörr­sensor, och vi fick dessutom med en fönstersensor och en siren. Central­enheten som ansluts till en befintlig router saknar helt knappar – hela systemet hanteras via en mobilapp. Bilder och enkel text förklarar varje steg i processen, och våra olika sensorer rapporterar direkt till appen så vi ser att det fungerar.

Övriga tillverkare har satsat på magnet­kontakter för att avgöra om en dörr öppnas, medan Siemens sensorer istället känner av i vilket läge dörren eller fönstret är. Statusförändringar för dina bevakade fönster och dörrar rapporteras till appen med en imponerande snabbhet, och visas i en överskådlig lista. Sensorerna försöker dessutom känna av om det handlar om en vanlig dörröppning eller ett våldsamt inbrottsförsök. Handlar det om det senare visas omedelbart en notis på telefonen samtidigt som sensorns inbyggda siren låter. Den är visserligen inte särskilt kraftfull, men visar ändå tjuven att den är upptäckt. Det går även att ansluta en siren som gör betydligt värre väsen av sig.

Som ofta när något är lätt att använda innebär det att antalet inställningsmöjligheter är begränsade. De viktigaste funktionerna finns dock, som att kunna ställa in systemet på att larma vid dörr- och fönsteröppning eller rörelsedetektering. Du kan konfigurera systemet att larma till maximalt två olika mobiler och två e-postadresser.

Ingen kamera

Det går inte att koppla larmet till en bevakningstjänst, och än så länge finns ingen möjlighet att ansluta en kamera eller rökdetektor. Men om du klarar dig med rörelsedetektorer samt möjlighet att känna av dörr- och fönsteröppningar funkar Gigaset Elements riktigt bra. Tyvärr saknas möjlighet till batteridrift vilket gör att larmet inte fungerar vid strömavbrott. Och larmet kommunicerar endast med mobilen via din router, varför även trubbel med bredbandet medför säkerhetsluckor.

Produkt Gigaset Elements
Mer info www.gigaset-elements.com/se
Pris 1 990 kr

Betyg
Lilla Elements är enormt lätt att installera och sköta och gör ett hyfsat jobb med att övervaka ditt hem. Det finns tyvärr ingen möjlighet till kameraövervakning eller bevakningstjänst, men larmet håller din bostad säker till en låg totalkostnad.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10