Gardio

Kamerakoll på distans

Gardios system är ett av de tunnare startpaketen. För 990 kronor ingår en centralenhet och en Androidplatta av billigare slag, däremot ingår inte en enda detektor. Dessa måste köpas till separat och kostar 990 kronor styck. Rimligt sett krävs det åtminstone två kameror för att täcka en lägenhet eller villa, vilket skrämmer upp startkostnaden i närmare 3 000 kronor.

Installationen är egentligen bus­enkel. Tyvärr saknas dock vissa bitar information i den i övrigt tydliga installationsguiden, varför vi behövde en del tid på oss innan vi fick till det. Central­enheten ansluts med kabel till en befintlig router och därefter paras den trådlöst till Androidplattan. Det verkar inte gå att använda vilken surfplatta som helst utan systemet är låst till de plattor som Gardio saluför. Det är tråkigt eftersom den har en ganska dålig touchskärm och är ganska tråkig att jobba med.

Kom igång enkelt

Det är enkelt att ansluta de kameror Gardio skickar med – i med strömkabeln bara, så är det mer eller mindre klart. Därefter syns de i appen på kontroll­enheten och kan enkelt styras därifrån. Kamerorna har inbyggda motorer och kan tiltas och roteras på avstånd, där­emot går det inte att få dem att panorera under övervakningen. Det finns bra inställningar för att maska av exempelvis fönster från kamerabilden, så att inte rörelser utanför fönstret orsakar larm.

När kamerorna känner av en rörelse skickas ett sms till de nummer som programmerats in. I sms:et finns en länk till en webbsida där du kan se vad som utlöst larmet och får välja om en väktare ska skickas ut. Det är gratis om det visar sig vara inbrott, annars debiteras du 990 kronor. Så länge larmet är tillslaget kan du se livebilder från kamerorna på nätet.

Systemet fungerar i stort sett bra, och missade inte att larma en enda gång under testet. Men vi upplevde att centralenheten då och då tappade kontakten med kamerorna när vi skulle göra inställningar, och att det överlag gick ganska långsamt.

Produkt Gardio
Mer info www.gardio.se
Pris Startpaket 990 kr, kamera 990 kr, abonnemang 149 kr per månad

Betyg
Gardios system erbjuder bara kameraövervakning, men du kan enkelt kontrollera ditt hem på distans. Dessutom ingår en bevakningstjänst till ett relativt lågt pris.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10