Inbrott i villor, lägenheter och fritidshus är tyvärr inte särskilt ovanligt idag. Många tjuvar är riktigt fräcka och drar sig inte för att ta sig in i lägenheter mitt på dagen, och det verkar som att risken för upptäckt inte är särskilt stor. Ett bra hemlarm gör ditt hem mycket säkrare, inte många tjuvar fortsätter när de löper risk att mötas av en kraftfull siren och en utryckande väktare. Men det är inte helt lätt att välja hemlarm, det finns en del att tänka på.

Först och främst bör du fundera över om du vill att ditt larm ska vara kopplat till en bevakningstjänst. Ett larm gör ju inte mycket nytta om det inte går att avbryta ett pågående inbrottsförsök, så det kan vara tryggt att veta att en väktare tar hand om det.

Du bör också tänka igenom vilken typ av detektorer du vill kunna ansluta till systemet. Vissa system ger bara möjlighet att ansluta kameror, medan andra erbjuder en uppsjö av olika detektorer.

Slutligen bör du titta på vad systemet kostar. Vad ingår i startpaketet och hur stor är abonnemangskostnaden om du väljer ett larm med utryckningar från en bevakningsfirma?

Vi beställde in ett gäng olika larm och reder ut begreppen åt dig.


Verisure Home GSM

Smartast i hemmet

Verisure, som tidigare hette Securitas Direct, marknadsför sig själva som Sveriges smartaste hemlarm. Mycket att leva upp till med andra ord. Startpaketet kostar en rejäl slant men så ingår också installation.

I grundpaketet ingår förutom central­enhet och manöverpanel två rökdetektorer, en kameradetektor, en magnet­detektorsiren, en larmbricka och en smartplug (uppkopplad elbrytare).

När installationen väl är gjord administrerar du ditt system via Verisures sajt. Här kan du bland annat aktivera tillfälliga larmkoder om du exempelvis låter grannen sköta blomvattningen medan du är bortrest.

Verisures mobilapp är enkel och låter dig larma på och av, samt sköta fjärrbrytarna (du kommer garanterat att vilja köpa till fler än den som medföljer). Du kan också se hur varmt du har hemma samt få upp pushnotiser när någon annan larmar på eller av. Smidigt!

Fria utryckningar

Precis som med de flesta andra system kan du välja att larma på hela hemmet eller använda skalläge. Fria utryckningar ingår i paketet och när larmet går görs först en fotoverifiering (kameran som ingår tar bara stillbilder) innan eventuell åtgärd bestäms. När ett larm har utlösts ringer även Verisure och du får svara på en säkerhetsfråga för att verifiera att du är ägaren till systemet.

Basstationen kopplas till ditt befintliga bredband, men den har även en gsm-modul som aktiveras om ditt nätverk går ned. En smart detalj är att rökdetektorerna pratar med varandra, så om en känner av en brand varnar de andra med ”brand i annat rum”. Dessutom känner de av luftfuktighet och temperatur.

Verisuresystemet är för dig som inte vill administrera speciellt mycket själv, men ändå styra de viktigaste finesserna i mobilen. Det hade varit trevligt att kunna få upp en bild från hemmet på distans, men här får du lita på att andra kontrollerar bilden och avgör om det ska ringas efter brandkår.

Vi gillar konceptet med fjärrstyrda brytare och hoppas att Verisure bygger ut systemet med fler smarta finesser. Redan nu finns förutom fjärrbrytarna (Smart Plugs) även stöd för digitala lås.

Produkt Verisure Home GSM
Mer info www.verisure.se
Pris Startpaket 2 980 kr (bas), abonnemang 299 kr per månad

Omdöme
Verisures larmpaket kostar en ordentlig slant, men det bjuder samtidigt på riktigt bra detektorer, enkelt handhavande och bra service med fria utryckningar. Rekommenderas!

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10
Sida 1 / 8

Innehållsförteckning