Klipsch R-10B

Klipsch och klart

Klipsch R-10B från Reference-serien skiljer sig radikalt från övriga deltagare i testet då den helt saknar hdmi-anslutningar. Den är alltså inget för dig som är ute efter en enhet som kan skicka ljudet åt båda hållen samtidigt – förutsatt att din tv är kompatibel, porten är märkt ”ARC” – eller som vill kunna nyttja din soundbar som videoväxel. Med andra ord skickas inga bildsignaler genom denna enhet utan enbart ljud, och då digitalt optiskt eller analogt rca. Det blir alltså mer omständligt varje gång du vill byta mellan att titta på en film från en extern källa (bd/dvd) och titta på tv.

Nåväl, men detta avklarat konstaterar via att Klipsch lever mycket på sitt goda namn och rykte. Enheten i sig ser alldaglig och ganska plastig ut, men med den respektingivande loggan placerad på övre delen av framsidan. Denna soundbar är även relativt hög, vilket innebär att den kan blockera tv:ns ir-mottagare, och tyvärr ingår ingen ir-repeater vilket det borde göra i denna prisklass.

Några få knapparM3 rekommenderar

Fjärrkontrollen är enkel med ett fåtal knappar, det finns alltså väldigt få inställningsmöjligheter: volym, källa och det så kallade ”3d-läget”.

Tack vare sina horndiskanter levererar högtalarna en effektivitet som ligger över snittet, vilket inte borde vara någon nackdel när det gäller soundbars. De lirar med en trådlös 8-tumsbas och två mellanregisterelement, vilket på förhand verkar lovande. Och Klipsch levererar! Speciellt förtjusta blir vi i basen som är blytung och pulserande både vid filmvisning och musikavlyssning.

Mellanregistret är däremot den svaga punkten och avger ett visst metalliskt ljud vid högre volym, något vi ändå kan förlåta då horndiskanterna levererar en detaljrikedom som imponerar.

Tyvärr är det i stort sett bara bas­volymen du kan påverka, bortsett från dsp-läget ”3d” som skapar en viss surround-känsla. 3d-effekten är dock knappast märkbar utan ljudet blir bara en aning krispigare, och det visar åter­igen hur svårt det är att simulera ett riktigt hemma­biosystem.

Produkt Klipsch R-10B
Tillverkare Klipsch
Pris 5 990 kronor

Prisjakt
plus


Ljudet

minus

Anslutningsmöjligheter
Inställningsmöjligheter

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10