Blasterx Katana: Kompakt soundbar för datorn med oväntade sidor

En bra soundbar är en enkel och ofta snygg lösning, dels för tv-bänken och dels som högtalare för musik i vardagsrummet. Det är bara att plugga in, parkoppla till bluetooth, och njuta av bra ljud.

Katana
Creative gillar att visa upp färgglada diodraden på undersidan. Det är kanske den minst intressanta saken med Sound Blasterx Katana. Men lite kul är det.

Främst för datorn

Creative Sound Blasterx Katana är ett datorhögtalarsystem med inbyggt usb-ljudkort, främst tänkt för skrivbordet i just soundbarformat, plus en separat subwoofer vid sidan av. Huvudsyftet är att du ställer soundbaren framför dig, mellan skärmen och tangentbordet. Den har också inbyggd ad-omvandlare, så att du kan ansluta mikrofon eller ett headset.

Tanken är att Katana främst ska ge dig lite extra tryck i ljudet när du spelar spel. Eller faktiskt riktigt mycket, visar det sig – det går nämligen att få rejält tryck i volymen, långt mycket mer än du behöver på så pass nära håll.

Katana
Subwoofern är en rejäl sak, och kanske passar bäst under bordet. 

…men även för annat

Det finns en orsak till det, Katana är en mycket mer mångsidig pryl än bara en usb-kopplad pc-högtalare, även om det är som en sådan den marknadsförs. För det första har den bluetooth och kan därmed användas som vilken trådlös högtalare som helst.

Vill du ha den i vardagsrummet och bara strömma trådlöst till den så fungerar det utmärkt också, även om den då är lite dyr för vad man får. Soundbaren är också lite lätt vinklad uppåt för rätt riktning på ljudet i just skrivbordsläge. Det gör att det kan låta lite annorlunda beroende på hur den placeras i ett rum.

Den har även analog aux-ingång och optisk ljudingång för anslutning till exempelvis en tv. Här får vi dock endast optiskt digitalljud. Hdmi-ingång och passthrough hade varit välkommet. Slutligen har den också plats för ett usb-minne, så att du kan plugga in och spela upp ljudfiler direkt utan vare sig mobil eller dator.

Katana
En blåglödande enradsdisplay är all information du får. Och mer behövs inte.

Cool display och nördig ljusshow

Slutligen kan vi inte ignorera den skönt retroinspirerade enradsdisplayen framtill bakom högtalargallret. Den visar vilken ljudkälla du kör, alternativt enkel volym- och eq-information (du kan inte ställa in mycket, men volymen på subwoofern går att reglera).

För att inte tala om rgb-diodranden på undersidan som kan spela upp ljusshower, glöda lite diskret, pulsera i takt till musiken eller explosionerna i spelet… eller stängas av helt om du känner dig för tråkig och vuxen för sådana barnsligheter.

Katana
Fjärrkontrollen är en minimal liten sak. Den gör jobbet, men kunds gärna ha varit lite bekvämare.

Allt är inte rätt tänkt

Allt styrs från en kreditkortsstor fjärrkontroll. En del kan visserligen också styras med fem knappar på soundbaren, men här når du tyvärr inte alla funktioner, som mediaspelarkontroll och ljudinställningar. Det känns lite konstigt, eftersom du har kontrollpanelen rakt framför dig om du ansluter Katana till datorn.

Ett par andra designmissar irriterar också. Vi hade gärna sett hörlurs- och mikrofoningång på framsidan. Sladden som går från soundbaren till subwoofern är också lite kort, vilket begränsar var du kan placera den. Även den medföljande usb-sladden till datorn är löjligt kort, men här får vi med en förlängning, och det går dessutom att använda vilken usb-kabel som helst.

Katana
Alla anslutningar sitter infällda och väl dolda på soundbarens baksida. Snyggt, men inte alltid praktiskt.

Massor av kraft, blandad kvalitet

Nog om allt det praktiska, det viktiga är ju hur det låter. Får vi valuta för pengarna? Som vi redan nämnt är det imponerande mycket kraft i de relativt små högtalarna, och det även innan vi pluggar in och ger subwoofern en chans. Vi hittar inga uppgifter om sådant som effekt eller andra ljudegenskaper hos Creative, men det är tydligen inte så vanligt längre. Kollar vi till exempel på vad Sonos visar för specifikationer för sina Play-högtalare lyser sådana uppgifter också med sin frånvaro.

Mellanregister och framför allt diskant imponerar – det är en klar och distinkt detaljåtergivning som passar både för musik, film och spel, utan att för den delen ta över och bli för vass. Däremot känns basen från subwoofern rätt så platt. Den är rejält kraftfull precis som ljudet från soundbaren, men skiljer inte så mycket på toner och klanger som bättre audiosysten för kräsna audiofiler.

Katana
Katana är bäst för spel. Men gör inte bort sig för musik eller filmljud heller.

Omdöme

Bra valFör de flesta av oss levererar dock Katana riktigt bra ljud i en ovanligt mångsidig lösning. Men det är för skrivbordet den är allra bäst. Vi får optimalt ljud på cirka en meters avstånd. Som ljudförbättrare till en mindre tv kan den också fungera utmärkt. Det är dock bara på nära håll, just vid skrivbordet, som vi tycker att dess extra stereoseparering och fejkade surround blir riktigt effektiv.

Bluetoothfunktionen ska bara ses som en bonus för dig som använder Katana även till datorn. Den stödjer till exempel inte aptx-strömning för bästa kvalitet. Ska du bara ha den som trådlös högtalare finns det bättre alternativ för samma slant.

Fakta Creative Sound Blasterx Katana

Tillverkare: Creative
Funktion: Externt ljudkort och högtalarsystem för dator, bluetooth mm
Enheter: 1 st soundbar + 1 st subwoofer
Anslutningar: Mikro usb 2.0 (dator), usb 2.0 (minne), bluetooth 4.2 (A2DP och AVRCP), optisk in, 3.5 mm aux in, 3,5 mm mikrofon in, 3,5 mm headset
Ljudformat: Stereo 2.1 (24-bits 96 kHz), Dolby virtuell surround 7.1
Högtalarelement: 2 diskant, 2 mellanregister, 1 bas
Övrigt: Fjärrkontroll, grb-belysning
Systemkrav, usb: PC med Windows
Storlek, soundbar: 60 x 7,9 x 6 cm
Storlek, subwoofer: 13 x 33,3 x 29,9 cm
Pris: ca 3 000 kr

plus

Kraftfullt, distinkt ljud
Många sätt att ansluta och använda
Bra surrond på nära håll

minus

En del opraktiska designval
Något otydlig bas
Hdmi hade varit bra

Betyg: 8 av 10