Användandet av molntjänster likt Dropbox, Google och Onedrive blir allt mer populärtblir alt metav molntjänster likt Dropbox, Även om dessa företag lovar dyrt och heligt att de krypterar din information, finns det inga garantier för de själva inte kan komma åt informationen på ett enkelt sätt.

Den enda egentliga lösningen på problemet är att du själv krypterar dina filer på din hårddisk innan de skickas upp till molnet. På så sätt kan du mer eller mindre försäkra dig om att filerna är säkra, oavsett vem som kommer åt dem.

places molntjänst kryptering

En ny tjänst som utlovar just detta är Places. Places befinner sig just nu i en tidig testversion, men du kan anmäla ditt intresse både för Mac, Windows och IOS när den första betaversionen släpps senare i år.

Eftersom krypteringen sker lokalt med krypteringsstandarderna RSA 2048 och AES 256, kan ingen förutom du själv låsa upp de krypterade filerna. Eftersom Places aldrig har tillgång till dina krypteringsnycklar kan tjänsten aldrig komma åt innehållet i dina krypterade filer.

Places utvecklas dessutom med öppen källkod så att användarna kan känna sig trygga om NSA skulle få för sig att vilja angripa tjänsten. Tanken är att Places kommer att kosta pengar när tjänsten är klar, priserna är dock okända i nuläget.