Trots att Aperture inte har uppdaterats nämnvärt under de senaste tre åren finns det fortfarande en hel del proffs och semi-proffs som använder sig av det, eftersom det är Apples enda alternativ för avancerad fotoredigering. Den stora frågan just nu är huruvida Photos kommer att vara något för de här grupperna av användare eller om den största målgruppen blir normalanvändare.

Konkurrenten Adobe gnuggar sina händer och arbetar i skrivande stund på ett verktyg som ska underlätta migrering till Lightroom. Vi har satt samman följande guide för dig som inte har tid att vänta utan behöver få över dina foton nu.

Flytten i korthet

Bilder som du flyttar till Lightroom kommer inte att ha med de inställningar du gjort under fliken Adjustments. Ett alternativ som därför rekommenderas av många är att exportera de redigerade versionerna som tiff eller jpeg. Du kan spara undan dem eller använda dem som referens i Lightroom. Även efter flytten kommer du att kunna komma åt och redigera originalbilderna i Aperture. Innan du migrerar finns det några förberedelser du kan göra för att inte riskera att förlora något viktigt på vägen. Om du inte använder dig av funktionerna Custom Field, Flagga, Label/färg eller Faces i Aperture kan du hoppa över steg 2, 3 och 4.

Kom i gång med Lightroom

Adobe Lightroom Creative Cloud Fotoredigering
Ver: 5.6 105 kr/mån

Bildformat som stöds av Lightroom: raw, dng, tiff, jpeg, psd, cmyk, png
Följer inte automatiskt med till Lightroom:
Adjustments: Exportera alla redigerade foton som tiff eller jpeg och använd som referens i Lightroom. Behåll Aperture för att redigera gamla bilder i framtiden.
Custom Field, Faces: Konvertera till Keywords eller använd AppleScript.
Flagga, Label: Konvertera till Keywords.
Gps-position: Exportera bild med IPTC4XMP Sidecar.

Här hittar du Adobes videoguide för nybörjare: