Utbudet av tunna och lätta datorer har blivit allt bättre på sistone. Länge var de något som du nästan behövde pantsätta både huset, bilen och hunden för att ha råd med, men i och med introduktionen av ultrabook-konceptet för några år sedan har priserna för kompetenta tunn-pc sjunkit konstant. Länge gick det att säga ultrabook och folk förstod precis vad vi menade – en supertunn 13-tummare med snabb ssd-disk, bra batteritid och låg vikt. Men även det begreppet har breddats och nu är de både större, mindre och mer varierade i specifikationerna än när de först började dyka upp. Att enbart ha ssd-enhet i stället för hårddisk är till exempel inte längre ett krav, men i stället måste alla ha pekskärm.

Därför tycker vi inte att det längre är så intressant om en dator följer ultrabook-kraven eller inte, slimmat är slimmat och lätt är lätt. Det finns många datorer som faller strax utanför Intels krav men fortfarande passar in i kategorin.

Mycket mångsidiga

I det här testet har vi samlat ihop ett gäng prisvärda 13-tummare, som erbjuder en trygg och kompetent plattform för både jobb och underhållning. I vissa fall till och med för spel. Vi har testat dem främst som superlätt kontor med webb och jobb i första rummet, men de ska också klara lite mer krävande saker som att redigera sommarens skörd av semesterfoton, låta dig titta på högupplöst film med bra resultat och mycket mer.

Datorerna i testet är väldigt snarlika i rena prestanda, alla har mer eller mindre samma processor. Det skiljer åt några procent hit och dit. Mer skillnad är det i stället på grafikkorten, diskarna och framförallt datorernas bildskärmar. Här blandas ssd-enheter, hybrider och vanliga mekaniska hård-­diskar. Här finns allt från simpel inbyggd Intel-grafik till diskreta spelgrafikkort, och här blandas topp­skärmar i full hd med lågupplösta tn-paneler som känns flera år för gamla.

Allt handlar om vad som passar just dig och dina behov. Här finns inga bottennapp, men också få som träffar rätt på alla punkter. Är det någon som gör det? Läs vidare!

Apple MacBook Air - 1,4GHz DC 4GB 128GB 13"

Bästa pris just nu: 5245 kr