I dag är nätdejting ett av de vanligaste sätten att finna en romans, livspartner eller ny bästa vän på. Utbudet av singlar online är enormt, sajterna för den breda publiken har ofta många tusen medlemmar. Dessutom finns mängder med nischade sajter där den atletiske, 50-plusaren, akademikern eller den som önskar en kort affär finner sig till rätta.

Missa inte: Här hittar du en guide till de bästa sajterna och apparna för dejting 2017

Fenomenet har spritt sig som en världsomspännande löpeld och utbudet sajter växt explosionsartat. Sedan mobilen blev smart och gick om datorn som främsta källa till internet har nätdejting flyttat ut i verkligheten, en gång för alla. Nästan alla sajter har mobilappar som tillåter geografisk sökning.

Alla dejtingsajter fungerar som förmedlingar där registrerade singlar specificerar vad de är ute efter. Därefter föreslås lämpliga partners – baserat på kön och ålder, ­geografisk placering och mer specifika parametrar som ögonfärg och längd. När någon ­faller dig i smaken kontaktar du denne – genom brev, blinkning eller flört.

Betalsajter är seriösa

Alla dejtingsajter kräver inte en tjock plånbok. Gratis-alternativen, som vi valt att inte testa, har tyvärr en mindre seriös ton. Där finns mängder av reklam, dina bilder är bara skyddade i sparsam utsträckning och ­antalet dejtingsugna är fler än giftasklara.

Betaltjänsterna annonserar gärna med ­bröllopsstatistik och ”vi fann varann”-
historier. Priserna skiljer sig men gemensamt för samtliga betaltjänster är att ­kommunikation kostar.

De enklare gratisversionerna av betaltjänsterna låter dig eventuellt “blinka” och titta på bilder (gäller inte Parship), men för att kunna ta kontakt krävs betaltjänsten.

Innan du matar in dina kreditkortsuppgifter bör du läsa det finstilta. Prenumerationerna förlängs ofta automatiskt om du inte avslutar ditt medlemskap i tid. Den lagstadgade ångerrätten på 14 dagar har inte heller alltid respekterats vilket lett till en del anmälningar till Konsumentverket. Vilka av de stora sajterna är värda sitt pris för dig?

Så lyckas du med nätdejting

Att hitta en dejt eller partner via nätdejting handlar om målmedvetenhet och en gnutta tur. Att betala ur egen ficka för ett abonnemang på en dejtingsida är en extra sporre.

Börja med ett passande användarnamn – något som kan locka till samtal.
Eric Wall på Edarling råder dig att även fylla presentationen med potentiella ”cliffhangers”.
– Fyll i din profil fullständigt med ärlig och hjärtlig information. Det är ofta den texten som får någon annan intresserad, säger han.

Det här är ofta ett bra sätt att bryta isen för den andra parten. Exempelvis ”Jag ser att du också gillar teater, det gör jag med. Vilken är din favorit?”
Bilder är A och O. Att nätdejta utan profilbild är näst intill omöjligt. Ju bättre kvalitet på bilden desto allvarligare framtoning. Det skadar inte med ett proffsfoto i profilen.

Eric Wall uppmuntrar dig också att visa att du verkligen är intresserad.
– Utnyttja alla möjligheter till att ta kontakt, till exempel att skicka ett leende, lägga till som favorit, skicka meddelande.

De olika sajterna har massvis med mer eller mindre diskreta funktioner för att ta kontakt. Undvik att bara kliva in på profiler som intresserar dig utan lämna något som helst spår. Det är den mest tidsödande och mest ­ineffektiva tekniken. Att skriva genomtänkta, personliga brev lockar läsaren att svara.


Edarling

Garanterad kärlek

Edarling skiljer sig markant från många dejtingsajter där fixeringen vid utseende kan te sig lika intensiv som på krogen. Genom att dölja profilbilder tills dess att en förfrågan accepterats flyttar Edarling fokus från utseende till personlighet.

Medlemskapet börjar med ett utförligt personlighetstest med vars hjälp du lättare finner din själsfrände. En nackdel är att det inte går att se om din flört är betalande medlem eller inte.

Medelåldern ligger på 40 plus och aktivitetsgraden är hög. Även manliga medlemmar i övre medelåldern får seriösa svar och flörtar. På denna sajt är utbudet av 20-åringar ganska lågt. Unga vuxna registrerar sig kanske hellre någon annanstans.

Edarling är dock säkra på sin sak och ger därför en ”hitta-rätt”-garanti i årsmedlemskapet. Om kärleken skulle lysa med sin frånvaro under 12 månaders aktiv nätdejting, trots att du har hållit dig till spelreglerna, introducerat dig för potentiella flörtar och undvikit varningar (vilka bland annat delas ut för ovårdat språk) får du tillbaka prenumerationskostnaden.

Till skillnad från exempelvis Mötesplatsen och Shake My World finns ingen communitykänsla – varken forum eller chatt. Fokus ligger i stället på att tjänsten föreslår partners baserat på dina kriterier, “lyckträff” (sökning utanför dina önskemål) och uttömmande profilbeskrivningar.

Sajten är väldigt ren och enkel, även om den inte skulle vinna något designpris. Den är lätt-navigerad för maximal användarvänlighet. Appen är välanpassad för både platta och mobil. Mindre skavanker finns. Exempelvis går profilen inte att ändra utan dator och vissa knappar fungerar inte. Aktiverar du push-notifikationer kan du vara säker på att aldrig någonsin missa ett leende, meddelande eller partnerförslag.

699 kronor är priset för en månad på Edarling. En yngre singel kan säkerligen trivas minst lika bra på en billigare sajt. För dig är över 40, akademiker eller man ter sig Edarling som ett mycket gott alternativ. En väl ifyllt profil och dito personlighetstest lockar till kontakt. Spontanbreven duggar tätt!

+ Extremt säkert. ID-kontroll. Kontakttätt. Aktivt. Enkelt. Många spontanbrev.
- Långt personlighetstest. Något klumpigt gränssnitt.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Match.com

Ungt men moget – många från 25 till 45

Match.com har en lättnavigerad, luftig och snygg sida. Du kan snabbsöka efter passande medlemmar. Det finns inget enkelt sätt att utesluta gratismedlemmar. Det innebär att du kan skriva brev som förblir olästa då de inte kan öppnas från gratiskonton. Det går an att göra din Match.com-profil till en spegelbild av din person genom att lägga upp filmer, musik, författare och intressen.

Sajten är överskådlig och du hittar lätt nya meddelanden, flörtar och besökare. Nyheten ”Event” innebär organiserat singelmingel i en stad nära dig. ”Daily6” är en funktion där sex särskilt utvalda singlar föreslås för dig varje dag.

Medlemmarna är över-vägande 25 till 45 år gamla. Över hälften är på jakt efter något seriöst. Kvinnor får fler besökare, spontanbrev och svar än män. Många singlar har seriösa avsikter och brevväxlingen håller en trevlig och mogen ton. Inga anmälningar gjordes av våra testpersoner. Appen är snygg, stabil och lättnavigerad, precis som hemsidan. Skillnaden är att du kan aktivera push-notiser, importera bilder från Facebook och debitera ditt Apple/Google Play-ID.

Sajtens rykte har svärtats ned av bedragare – lyckosökande, tårdrypande brev från fjärran där attraktiva unga kvinnor ber om kontanter. Våra testpersoner utsattes dock inte för några lurendrejeriförsök. Rigorösa medlemsvillkor har också försämrat sajtens rykte. Att avsluta prenumerationen är inte omöjligt, men det krävs några klick för mycket.

Match.com är till skillnad från de andra sajterna internationell. Som svensk medlem kan du flörta med singlar i utlandet (praktiskt när du exempelvis reser själv). Priset ligger på 379 kronor för en månad, vilket är i överkant, men sajten presterar mycket väl.

+ Många aktiva ­medlemmar. Interaktivt. Testa vip-medlemskap innan köp. Seriös ton. Bra app. Prisvärt.
- Krångligt. Kräver mer ansträngning av män.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Mötesplatsen

Allround till max

Mötesplatsens stabilitet och användarvänlighet gör det till en fröjd att söka både vänskap och kärlek. Som betalande medlem kan du rensa bort alla “icke-vip:ar”. Vip Plus är en uppgradering som innebär att dina brev alltid kan besvaras av en ickebetalande medlem (det kostar 89 kronor extra).

För att maximera chanserna att hitta den du söker finns en matchningsfunktion. Du fyller i ett frivilligt personlighetstest som jämförs med andra medlemmars resultat. “Gå på dejt” är en fin funktion som visar andra medlemmar vilken typ av aktiviteter du vill börja er bekantskap med. Under “Singelträffar” annonserar medlemmar efter vänner med liknande intressen, utflyktspartners och dejter. Det finns även möjlighet att lära känna folk i forumet, på klotterplanket eller genom att läsa andras dagböcker.

Mötesplatsen har en något lättsam ton. Det finns inte bara seriösa singlar på sajten – både unga tjejer och medelålders män får sin andel oseriösa brev. Det råder heller ingen brist på sällskapssjuka singlar som bara vill ”skriva av sig”. Men att hitta en seriös dejt är inte omöjligt – det gäller helt enkelt att skriva lite längre brev med specifika frågor.

Män får färre besök, spontanmejl, svar och flörtar än kvinnor. Det innebär att manliga singlar får lägga manken till och försöka charma kvinnliga singlar genom att starta konversationer utifrån deras profiler, blinka till fler och helt enkelt inte ge upp. Alla människotyper finns på Mötesplatsen – ogifta singlar, frånskilda föräldrar och änkor och änklingar.

Månadspriset ligger på 299 kronor men rabatter förekommer. Priset är skäligt, mjukvaran (både sajt och app) håller hög kvalitet, kundtjänsten är aktiv och inaktiva medlemmar rensas bort. Kroniska gratiskonton stängs ute efter en viss tid vilket ökar andelen kommunicerbara ­medlemmar. Det är bra.

+ Frivilligt personlighetstest. Lättnavigerat. Snyggt. Stöder välgörenhet.
- Kräver mycket mer ansträngning av män än kvinnor.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Parship

Säkert hemlighetsmakeri

En Parship-registrering börjar med ett uttömmande personlighetstest som djupanalyserar din personlighet. Detta för att lättare matcha dig mot potentiella själsfränder. För att undvika att fokus hamnar på utseendet är det lätt att dölja och visa bilder. Fokus hamnar i stället på yrke då singlarna presenteras med bransch och ålder (i stället för användarnamn). En klar nackdel för den som inte identifierar sig med sitt arbete. För att kunna kontakta andra medlemmar måste profilen vara väl ifylld vilket ger en bättre bild av personen på andra sidan skärmen.

Har du svarat ärligt på det uttömmande testet är chansen stor att du och dina föreslagna dejter kommer att trivas ihop. Poängen baseras på hur likt ni svarat på frågor gällande beteende i en relation, vardagslivet och personlighetsdrag. Profilerna är väl ifyllda, tonen seriös men främst ger Parship ett intryck av att i största mån värna om medlemmarnas integritet.

Appen för Ipad har ett klumpigt gränssnitt och obekväma textstorlekar gör den något svåranvänd. Mobilappen är mer intuitiv och välutvecklad.

Medlemmarna är lite äldre, mognare och mer motiverade på Parship. Det intrycket förstärks av brev där genuint människo-intresse framkommer – till skillnad från något fantasilösa ”hej!” på Mötesplatsen. Även män får spontana, genomtänkta brev i tillägg till svar. Därför är Parship ett bättre val än Match.com eller Mötesplatsen för män över 45.

Att Parship inte tillåter ett månadsabonnemang känns väldigt stelt. Minsta paketet är tre månader till ett månadspris på 599 kronor. Prissättningen drar ned betyget ordentligt.

+ Gratismedlemmar kan läsa meddelanden. Matchningars aktivitetsgrad visas direkt.
- Dyr, minst 3 månaders abonnemang. Tråkig design. Långt test.

Betyg 4 av 10Betyg 4 av 10

Shake My World

Ordnar singelträffar

Har du någonsin varit registrerad medlem på en dejtingsajt och funnit det krångligt att ta steget från internetflörtande till verkliga livet? Shake My World har satsat på att locka ut singlarna till gruppaktiviteter som singelfester, after work och ­festivaler. Tanken är god – träffar du någon ute bland flera andra singlar kan det kännas tryggare än om du är ensam.

Tyvärr är utbudet något begränsat – förmodligen då singlarna hellre träffas parvis ändå. Shake My World erbjuder även Facebook-anslutning, för att du som singel ska kunna dejta dina vänners singelvänner som är medlemmar i Shake My World.

Tråkigt nog syns det inte i profilerna du beskådar ifall du skriver till en betalande medlem eller inte – vilket innebär att dina mejl kan förbli olästa i all oändlighet. Sajten är något klumpig, även om designen är käck. Facebook-anslutningen är både en för- och nackdel. Den som värnar om sitt privatliv vill kanske inte koppla sitt Facebook-konto, vilket innebär många färre matchningar. Shake My World ger ett intryck av medelmåttlig aktivitetsnivå – förmodligen då många konton är ickebetalande.

Priset ligger på 279 kronor för en månad. Hur finurligt Shake My World än är, hittar den aktivitetslystne fler roliga event på Facebook, Couchsurfing eller Meetup.

+ Aktivitetsfokus. Gratis testdag som vip.
- Medlemskap syns inte i profilen. Låg aktivitet. Inga spontanbrev.
Ingen app.

Betyg 4 av 10Betyg 4 av 10

Klicka på tabellen för att se i stort format


4 mer nischade tjänster

Elitsinglar
www.elitsinglar.se

Dejtingsajten för den som anser sig tillhöra samhällets övre skikt och söker en partner som är lika framgångsrik.
Sajten riktar sig främst till akademiker.

Sportdate
www.sportdate.se

Sport älskare har goda förutsättningar att finna sin livskamrat på denna sajt nischad på idrottsälskande singlar. Sajten har fört samman många som lever ett aktivt och hälsosamt liv och stoltserar med mängder av solskenshistorier.

Victoria Milan
www.victoriamilan.se

Dejtingsajten där redan upptagna finner varandra för att inleda affärer utanför sambo- eller äktenskapet. Sajten har fått mängder med kritik för att den uppmuntrar till otrohet.

50 Plus Match
www.50plusmatch.se

En mötesplats för singlar i övre medelåldern som vill finna kärleken. Sajten finns i flera europeiska länder, har en seriös framtoning och en bra ­mobilsajt.


4 ställen att dejta gratis

Badoo
www.badoo.com

Badoo passar till att finna nya vänskaper eller flyktig kärlek. I fokus står unga användare och utseendefixeringen är väldigt påtaglig, vilket märks tydligt i de meddelanden som sänds. Tonen är något råare än på de flesta andra sajter. En fördel är att du kan dejta var du än befinner dig – i Sverige eller utlandet. Sökningarna baseras på din geografiska position. Vissa funktioner kostar, däremot fungerar det prima att kommunicera gratis.

Happy Pancake
www.happypancake.com

Happy Pancake är en gratis nätdejtingsida med aktiv kundsupport, seriös inriktning och mängder av solskenshistorier. Den som söker något seriöst via just gratistjänster har störst chans att bli kär på Happy Pancake.

Tinder

Välkänd internationell gratisapp för matchmaking som föreslår lämpliga partners beroende baserat på din registrerade Facebook-profil. Tinder är populärt bland både yngre och äldre, och förutsätter endast att du kopplar din Facebook-profil till appen.

Spraydate Flirt

Låt gps:en föra dig rätt. Spraydate Flirt är en mobilapp för gratis dejting bland singlar som befinner sig i närheten. Din position anges med hjälp av gps:en i mobilen vilket ­innebär att du aldrig behöver skriva till singlar i en annan stad.

Fakta

Fem dejtingsajter med bred publik valdes ut. Match.com, Mötesplatsen och Parship är inga nykomlingar i branschen. Edarling utmanar Parship vad gäller skräddarsydd matchmaking och Shake My World skiljer sig från mängden genom att fokusera på aktiviteter offline.

Två olika profiler (en 55-årig man och en 23-årig kvinna) har använt tjänsterna under många timmar av profilskrivande och funktionalitetstestande. Antal besök och seriösa svar per profil som redovisas i tabellen är beräknat på två timmars aktivt onlinedejtande. Så många profiler som möjligt besöktes, 20 blinkningar och tio brev sändes. Denna modell valdes då det genererade enklast jämförbara resultat. Dessa presenteras som besök (antal gånger andra medlemmar besökt testpersonernas profiler) samt brev. Både spontanbrev (från icke-kontaktade medlemmar) och svar på sända brev räknas med.